Ρεβύθια: διατροφική αξία και οφέλη

Tα ρεβίθια αποτελούν ένα ιδιαίτερα θρεπτικό όσπριο, το οποίο συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με πολλούς τρόπους. Σε γενικές γραμμές, η συστηματική κατανάλωση οσπρίων έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. 


Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, η καλύτερη διαχείριση του σακχάρου και του σωματικού βάρους και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου.


Θρεπτική Αξία

Το ρεβίθι είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Λόγω του ότι περιέχει αρκετά αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού διότι μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω της τροφής. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ και άλλες βιταμίνες και άλατα, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και κάλιο. Προστατεύει τον άνθρωπο από τη στεφανιαία νόσο, την αρτηριοσκλήρωση, την οστεοπόρωση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλες παθήσεις.


Πρωτεΐνες

Εκείνο που ξεχωρίζει το ρεβίθι από τα άλλα όσπρια είναι η ποιότητα των πρωτεϊνών του, οι οποίες ανέρχονται σε ποσοστό 20,5-30,5%, περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στην άριστη αναλογία που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός και ιδιαίτερα το αμινοξύ μεθειονίνη. Γι' αυτό και κατατάσσονται στις πλήρεις πρωτεΐνες, όπως είναι του γάλακτος, της σόγιας και του κρέατος.


Οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες στο ρεβίθι

Το ρεβίθι είναι καλή πηγή υδατανθράκων. Η περιεκτικότητά τους κυμαίνεται από 52,4%-70%. Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε άμυλο και σε φυτικές ίνες η περιεκτικότητα τους κυμαίνεται από 7,1%-13,5%. Οι περισσότερες φυτικές ίνες βρίσκονται στη φλούδα του. Με το ξεφλούδισμα χάνεται το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών.

Υπάρχουν δύο βασικές μορφές φυτικών ινών στο ρεβίθι, οι διαλυτές στο νερό και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες έχουν την ικανότητα να συγκρατούν ή να απορροφούν το νερό από το έντερο και με αυτόν τον τρόπο καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και προλαμβάνουν τον καρκίνο του εντέρου.


Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη πολύ ουσιώδης για τη δημιουργία νέων ιστών και γενικά για την καλή υγεία του ανθρώπου. Ο οργανισμός του ανθρώπου δεν παράγει φολικό οξύ αλλά το προσλαμβάνει από τα τρόφιμα ή έτοιμα παρασκευάσματα. Το ρεβίθι μαζί με όλα τα άλλα όσπρια, όπως φακές και φασόλια περιέχουν υψηλό ποσοστό φολικού οξέος. Το φολικό οξύ είναι μια σπουδαία βιταμίνη, ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες. Βοηθά και προστατεύει τα αγέννητα μωρά από διάφορες παθήσεις γι αυτό οι γυναίκες πριν και μετά την εγκυμοσύνη πρέπει να τρώνε τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ . Επίσης, παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης.


Τα μέταλλα και οι βιταμίνες

Το ρεβίθι είναι πολύ πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, χαλκό και κάλιο. Τα ρεβίθια συγκρινόμενα με όλα τα άλλα όσπρια δίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό το πιο υψηλό ποσοστό σε σίδηρο. Από διάφορες έρευνες, φάνηκε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να πάρει το ασβέστιο και το μαγνήσιο από τα ρεβίθια και από τα φασόλια με την ίδια ευκολία που μπορεί να τα πάρει από το γάλα. Ένα φλιτζάνι ρεβίθια ή φασόλια έχουν το ίδιο ποσοστό μαγνησίου με ένα φλιτζάνι γάλα. Ένα φλιτζάνι γάλα έχει το ίδιο ποσοστό ασβεστίου με πέντε φλιτζάνια φασόλια ή ρεβίθια. Επομένως, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα τις γυναίκες από την οστεοπόρωση. Το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ιδιαίτερα πλούσιο το ρεβίθι είναι στη βιταμίνη C, η οποία προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από το κρυολόγημα και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.

 Ρεβύθια: διατροφική αξία (wikipedia)


Tο ρύζι με τα όσπρια 
Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα της αραβικής κουζίνας, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Συμπερασματικά, το ρεβίθι αποτελεί μια πλούσια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών που προστατεύει τον άνθρωπο από πολλές παθήσεις. Γι' αυτό και συστήνεται η επέκταση της χρήσης του στη διατροφή μας. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν το γεγονός ότι το παράγει ο τόπος και ας το καταναλώσουμε άφοβα εφόσον, προφανώς θα είναι αλλαγμένο από ουσίες που έχουν ως στόχο την διατήρηση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.   

Πηγή 12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου