Μπελούρ Ιγενγκάρ 1918 – 2014

Θρυλικός γκουρού, που διέδωσε στη Δύση τη γιόγκα και γοήτευσε με τη διδασκαλία του εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο. «Ίσως κανένας δεν έχει κάνει τόσα όσα ο Ιγενγκάρ για να προσηλυτίσει τη Δύση στη γιόγκα», έγραφαν το 2002 οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Το 2004 το αμερικανικό περιοδικό «Time» τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τους 100 επιδραστικότερους ανθρώπους στον κόσμο.


Ο Μπελούρ Κρισναματσάρ Σουνταραράγια Ιγενγκάρ (Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar), γνωστός στον αγγλόφωνο κόσμο ως BKS Iyengar, γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1918 στο Μπελούρ της νοτιοδυτικής Ινδίας. Ήταν το 11ο από τα 13 παιδιά του δασκάλου Σρι Κρισναματσάρ και της Σεσάμα. Πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια και ταλαιπωρήθηκε από αρρώστιες, όπως η φυματίωση, ο τυφοειδής πυρετός και η ελονοσία.

Σε ηλικία 15 ετών εξασκήθηκε στην τεχνική ασάνα της γιόγκα, δίπλα στον κουνιάδο του, τον γιόγκι Σρι Τιρουμαλάι Κρισναματσάρια, γεγονός που βελτίωσε τη φτωχή υγεία του. Η επίδραση του συγγενή του, που θεωρείται ο «πατέρας της μοντέρνας γιόγκα», ήταν τεράστια και όπως δήλωσε αργότερα του οφείλει όλο του το είναι. Το 1937, όταν ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, άρχισε να διδάσκει τη γιόγκα με την προτροπή του δασκάλου του. Το 1943 παντρεύτηκε τη Ραμαμανί, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά, πέντε αγόρια κι ένα κορίτσι.

Μπελούρ Ιγενγκάρ
Στις αρχές της δεκαετίας του '50 άρχισε να γίνεται γνωστός στη Δύση, κυρίως μέσω του διάσημου αμερικανού βιολονίστα Γεχούντι Μενουχίν (1916-1999), ο οποίος τον είχε συναντήσει στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Βομβάη και τον έφερε να διδάξει στο Λονδίνο, την Ελβετία και το Παρίσι. Το 1973 άνοιξε τη δική του σχολή στην πόλη Πούνε του κρατιδίου Μαχαράστρα της Δυτικής Ινδίας, προσελκύοντας προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο.

Στη διάρκεια του χρόνου τελειοποίησε μία τεχνική της γιόγκα («Ιγενγκάρ Γιόγκα»), η οποία βασίζεται σε μία διαδοχή σωματικών στάσεων και τη χρήση βοηθημάτων (σχοινιά, ζώνες) και επίπλων (καρέκλες, τραπέζια) για την πραγματοποίησή τους. Υπήρξε συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων για τη γιόγκα, μία πρακτική που έχει στην Ασία ιστορία 2.000 ετών.


Ανάμεσα στους μαθητές του συγκαταλέγονται ο αμερικανός βιολονίστας Γεχούντι Μενουχίν, ο ινδός συγγραφέας Γιντού Κρισναμούρτι (1895-1986), η βασίλισσα του Βελγίου Ελισάβετ (1876-1965), ο βρετανός συγγραφέας Άλντους Χάξλεϊ (1894-1963), η αμερικανίδα ηθοποιός Ανέτ Μπένινγκ και η αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας Ντόνα Καράν.

Ο Μπελούρ Ιγενγκάρ πέθανε στις 20 Αυγούστου 2014 στην πόλη Πούνε της Ινδίας, σε ηλικία 95 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου