Ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας μέσα από τα μάτια ενός πράκτορα της CIA

Ο διαμελισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο εμφύλιος πόλεμος, ακόμη και οι μαζικές σφαγές που ακολούθησαν, είναι αποτέλεσμα συντονισμένης δράσης της CIA, της αμερικανικής και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, του ΝΑΤΟ και μηχανισμών που δημιουργήθηκαν  για να επιτελέσουν αυτό το ρόλο.  


Η αμερικανική υπηρεσία  πληροφοριών χρηματοδότησε πολιτικούς, δημοσιογράφους, ΜΚΟ, στρατιωτικούς για να προκαλέσουν στη χώρα εσωτερική ρήξη και να δημιουργήσουν κλίμα εμφυλίου πολέμου. Κατασκεύασμα ξένων μυστικών υπηρεσιών και μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν συμφέροντα στα κοιτάσματα της περιοχής, είναι και το "κράτος" του Κοσόβου.

Συγκλονιστικά στοιχεία για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών  στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας  και τις μετέπειτα εξελίξεις αποκαλύπτει ένας πρώην πράκτορας της CIA, ο Ρόμπερτ Μπέιρ, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση του σχεδίου εσωτερικής αποσταθεροποίησης, πρόκλησης εμφυλίου και δημιουργίας συνθηκών για ΝΑΤΟϊκή επέμβαση.

Ο Μπέιρ είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων που αποκαλύπτουν  μυστικά της CIA και των κυβερνήσεων Κλίντον και Τζόρτζ Μπους. Για τις αποκαλύψεις του έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών υπηρεσιών, συνελήφθη και κρατήθηκε πολλές φορές χωρίς να του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες.  Ο Μπ. Γουόσπουρ, ένας προσωπικός του φίλος εργαζόμενος στη Γερουσία, ο οποίος του έδινε πληροφορίες, έχει δολοφονηθεί.


Σε συνέντευξή του, ο Μπέιρ προέβη σε εκπληκτικές αποκαλύψεις:

«Στη Γιουγκοσλαβία πήγα στις 12 Ιανουαρίου 1991, με ελικόπτερο, στο Σεράγεβο. Δουλειά μας ήταν να επιτηρούμε τους υποτιθέμενους Σέρβους τρομοκράτες ώστε να μην επιτεθούν στην πόλη. Μας είχαν ενημερώσει για μια οργάνωση με την ονομασία "Ανώτερη Σερβία", η οποία δήθεν σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη, λόγω της επιθυμίας της Βοσνίας να αποσχιστεί από τη Γιουγκοσλαβία.

»Στην πραγματικότητα αυτή η οργάνωση ούτε καν υπήρχε. Οι επικεφαλής μας μας έλεγαν ψέματα. Η αποστολή μας ήταν απλώς να προκαλέσουμε πανικό στους πολιτικούς στη Βόσνια, να τους πείσουμε ότι επίκειται σερβική επίθεση. Η επιχείρηση στη Βοσνία διήρκεσε έναν μήνα και είχε κωδική ονομασία Ίστινα (αλήθεια). Η αποστολή αυτή τελείωσε για μένα σε δύο εβδομάδες. Ανέλαβα νέα στη Σλοβενία.

»Πήγα στη Σλοβενία διότι είχαμε πληροφορίες ότι σκόπευε να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. Διαθέσαμε μερικά εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ορισμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κομμάτων της αντιπολίτευσης και διαφόρων πολιτικών.

»Πολλοί πράκτορες εξαφανίζονταν όταν αρνούντο να εκτελέσουν αποστολές προπαγάνδας κατά των Σέρβων. Προσωπικά είχα εκπλαγεί από τα ψέματα τα οποία μας έλεγαν οι επικεφαλής και οι πολιτικοί μας.

Ρόμπερτ Μπέιρ


Δημιουργούσαν κλίμα για εμφύλιο

Πολλοί πράκτορες καλλιεργούσαν την προπαγάνδα χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν και για ποιό σκοπό. Ο καθένας μας γνώριζε μόνο ένα μέρος της υπόθεσης. Μόνο αυτοί που δημιούργησαν την όλη υπόθεση γνώριζαν το σύνολό της, δηλαδή οι πολιτικοί.

»Στόχος της προπαγάνδας ήταν να διχάσουμε τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας ώστε να αποσχιστούν. Έπρεπε να υπάρχει ένας αποδιοπομπαίος τράγος στον οποίο θα έπεφτε το ανάθεμα. Επελέγη η Σερβία, καθώς αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η διάδοχος κατάσταση της Γιουγκοσλαβίας.

»Δώσαμε χρήματα στον Στίπε Μέσιτς, στον Φράνιο Τούσμαν (μετέπειτα πρόεδρο της Κροατίας), στον Αλί Ιζετμπέκοβιτς (ηγέτη των μουσουλμάνων της Βοσνίας), σε βουλευτές και μέλη της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, σε δημοσιογράφους, σε στρατηγούς του γιουγκοσλαβικού στρατού, ακόμα και σε ολόκληρες στρατιωτικές μονάδες. Ο Ράντοβαν Κάραζιτς έπαιρνε χρήματα για κάποιο διάστημα. Σταμάτησε να δέχεται χρήματα όταν κατάλαβε ότι θα κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου που έγιναν στη Βοσνία. Όλο αυτό κατευθυνόταν από την αμερικανική κυβέρνηση.

»Κάποιοι αξιωματούχοι της CIA έγραφαν ακόμα και τις επίσημες ανακοινώσεις που διαβάζονταν στα δελτία ειδήσεων. Στόχος ήταν η πρόκληση μίσους, εθνικισμού και προβολή της διαφορετικότητας.


Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, οι ένοχοι και η συμφωνία

»Το 1992 ήμουν ξανά στη Βοσνία με αποστολή την εκπαίδευση μονάδων του Βοσνιακού στρατού, καθώς η Βοσνία είχε μόλις ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα είναι μια παραφουσκωμένη ιστορία και πολλοί άνθρωποι την έχουν αποδεχτεί. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο ίδιος με τον αριθμό των Σέρβων και άλλων που σκοτώθηκαν, αλλά η Σρεμπρένιτσα "πουλήθηκε" στην πολιτική αγορά.

»Ο επικεφαλής μου, πρώην γερουσιαστής, έλεγε συνεχώς πως "μερικά καθάρματα θα σταλούν στη Βοσνία". Έναν μήνα πριν από την υποτιθέμενη γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα, μου είπε πως η πόλη θα «γίνει πρωτοσέλιδο» σε όλο τον κόσμο. Όταν ρώτησα το γιατί, μου είπε απλώς «θα δεις». Ο Βοσνιακός στρατός πήρε εντολή να επιτεθεί σε σπίτια και σε αμάχους, στους κατοίκους της Σρεμπρένιτσα. Την ίδια ώρα οι Σέρβοι δέχονταν επίθεση από την άλλη πλευρά. Προφανώς κάποιος είχε πληρωθεί για να τους υποκινήσει.

»Ένοχοι για την Σρεμπρένιτσα είναι οι Βόσνιοι, οι Σέρβοι και οι Αμερικανοί. Όλοι όμως ρίχνουν τις ευθύνες στους Σέρβους. Δυστυχώς πολλά από τα θύματα που θεωρούντο μουσουλμάνοι, ήταν Σέρβοι ή άλλων εθνικοτήτων. Πριν από μερικά χρόνια, ένας φίλος πρώην πράκτορας ο οποίος τώρα εργάζεται στο ΔΝΤ, μου είπε ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν προϊόν συμφωνίας αμερικανικής κυβέρνησης και Βόσνιων πολιτικών. Η πόλη θυσιάστηκε για βρουν οι ΗΠΑ δικαιολογία να επιτεθούν κατά των Σέρβων.Οι κερδισμένοι

»Είναι ξεκάθαρο πως οι άνθρωποι που προκάλεσαν τον πόλεμο και υπαγόρευσαν τους όρους της ειρήνης κατέχουν τώρα εταιρείες που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο των περιοχών αυτών. Απλώς υποδούλωσαν λαούς και τα παραγόμενα καταλήγουν στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Αυτοί είναι οι νικητές. Οι λαοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας υποχρεώνονται να εισάγουν από αυτούς. Και καθώς δεν έχουν χρήματα, αναγκάζονται να δανείζονται. Αυτή είναι η ιστορία στα Βαλκάνια.

»Το Κόσοβο δια παράδειγμα, δημιουργήθηκε για δύο λόγους: Πρώτον γιατί η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά. Δεύτερον διότι αποτελεί στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ. Είναι η μεγαλύτερη Νατοϊκή βάση στην καρδιά της Ευρώπης.

»Θέλω να πως στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας ότι πρέπει να ξεχάσουν το παρελθόν. Χειραγωγήθηκαν τότε και είναι ανόητο να υπάρχει μίσος μεταξύ τους. Πρέπει να δείξουν ότι είναι ισχυροί και να καταλάβουν ποιος το δημιούργησε όλο αυτό. Προσωπικά ταπεινά ζητώ συγνώμη, γιατί για πολύ  καιρό δεν αποκάλυπτα τα μυστικά της CIA και του Λευκού Οίκου.

Πηγές:1, 2, 3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου