Τα «σημάδια» που προειδοποιούν για βία σε μία σχέση

Τα σημάδια που φανερώνουν ότι μία σχέση δεν είναι υγιής -και μία σχέση χαρακτηρίζεται ως «μη υγιής» όταν υπάρχει φόβος, λέει η Φεριντέ Γκιλντιρίμ Γκιουνέρι- είναι κατά κανόνα ευδιάκριτα.
Η κλινική ψυχολόγος Φεριντέ Γκιλντιρίμ Γκιουνέρι (η οποία με την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Τουρκία, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Ράντφορντ στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και εργάστηκε δύο χρόνια στην Αμερική με κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά), συνεργάζεται ως εθελόντρια στο Mor Cati στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο κέντρο στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παιδιών που ιδρύθηκε στην Τουρκία.

Με μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, η κ. Γκιουνέρι απαντά εμμέσως στο ερώτημα «Γιατί οι γυναίκες δεν χωρίζουν τους άνδρες που ασκούν βία σε βάρος τους;» και χωρίς περιστροφές εξηγεί: «Δεν μπορείς να σταματήσεις τη βία όταν δεν την προκαλείς εσύ».

«Μην ξοδεύετε χρόνο προσπαθώντας να σταματήσετε τη βίαιη συμπεριφορά. Εάν υπάρχει βία από την αρχή της σχέσης, το μόνο σίγουρο είναι ότι σταδιακά θα γίνει ακόμη περισσότερη. Όσο πιο γρήγορα βγείτε από τη σχέση, τόσο πιο εύκολο είναι» συνεχίζει και παραθέτει μία καταγραφή όσων εντοπίζει ως «ανησυχητικά σημάδια της βίαιης ανδρικής συμπεριφοράς».

Γιατί επί της ουσίας, η κ. Γκιουνέρι δίνει, με τρόπο κωδικοποιημένο, φράσεις και συμπεριφορές -κλειδιά που μπορούν να λειτουργήσουν ως συναγερμοί.

«Εάν αντιμετωπίζετε κάποια από τα παρακάτω, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα είτε να βιώνετε ήδη τη βία στη σχέση σας, είτε να τη βιώσετε κάποια στιγμή», προειδοποιεί. 

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που σοκάρουν. Όπως ότι κάθε χρόνο 3.500 γυναίκες πεθαίνουν λόγω ενδοοικογενειακής βίας στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ. 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ, δηλαδή 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας 15 και άνω, έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας. Ότι 13 εκατομμύρια γυναίκες σε διάστημα 12 μηνών κατά τη διεξαγωγή της πανευρωπαϊκής έρευνας είχαν βιώσει κάποια μορφή ψυχολογικής βίας από έναν τέως ή νυν σύντροφο.


Τα «σημάδια» που προειδοποιούν


1. Παθολογική ζήλια

Η ζήλια είναι μια φυσιολογική κατάσταση και ίσως υπάρχει σε κάθε σχέση, αλλά σε «κανονική» δόση. Όταν οδηγεί σε περιορισμούς και φανταστικές καταστάσεις (όταν ο σύντροφος σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε σχέση με κάποιον), μετατρέπεται σε παθολογική ζήλια, η οποία είναι άμεσα -σε πολύ υψηλά ποσοστά- συνδεδεμένη με άσκηση βίας.

2. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του

Το άτομο που ασκεί βία μετατοπίζει πάντα το φταίξιμο στο θύμα, στο πρόσωπο στο οποίο ασκεί βία. Και θεωρεί τον εαυτό του μονίμως θύμα. Προσπαθεί δε, να πείσει με επιχειρήματα του τύπου «Είμαι σε αυτή την κατάσταση εξαιτίας σου», «Πώς με έκανες έτσι;», «Με έκανες σαν κι αυτούς που χτυπάνε γυναίκες» και επιπλέον, τα πιστεύει.

3. Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη των συναισθημάτων του

Χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «Με έκανες να θυμώσω, να κάνω σαν τρελός». 

4. Έχει ασκήσει βία και σε προηγούμενες σχέσεις του

Όταν μιλά αρνητικά και απαξιωτικά για τις προηγούμενες σχέσεις του, είναι σημάδι ότι, η συμπεριφορά αυτή έχει παρελθόν.

Οι άνδρες που ασκούν βία προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους. Αναφερόμενοι σε προηγούμενες σχέσεις τους λένε «Αλλά ήταν έτσι κι αλλιώς κλπ».  Αν ένας άνδρας χτυπήσει μια γυναίκα, θα χτυπήσει την επόμενη γυναίκα πολύ περισσότερο.

5. Εάν συμπεριφέρεται βίαια σε ζώα 

6. Διπολική προσωπικότητα

Αν η σχέση σας χαρακτηρίζεται από καταστάσεις τύπου «μαύρο - άσπρο», εάν ο σύντροφός σας συμπεριφέρεται ως «δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ», πρέπει να είστε προσεκτικές.

7. Μη τήρηση των ορίων και της ιδιωτικής ζωής σας

Εάν ο σύντροφός σας ελέγχει το τηλέφωνό σας χωρίς την άδειά σας, ζητώντας κωδικούς πρόσβασης, τότε πρόκειται για παραβίαση της ιδιωτικότητας  σας. Στο υποσυνείδητο ενός άνδρα που ασκεί βία υπάρχει η αντίληψη «αυτή η γυναίκα είναι προέκταση μου, κτήμα μου». Ακόμα κι αν προσποιείται ότι σας αντιμετωπίζει ως άτομο, ως προσωπικότητα, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Μπορεί να σας καλέσει ακόμη και μέσα στη νύχτα, επειδή πιστεύει ότι υπάρχετε μόνο και μόνο για να καλύπτετε τις ανάγκες του.

8. Καταστροφή του χώρου σας

Επιδίδεται σε καταστροφή του ιδιωτικού χώρου σας -σπάει πόρτες, παράθυρα, εκσφενδονίζει αντικείμενα κλπ.

9. Έχει φαντασιώσεις που περιλαμβάνουν χρήση δύναμης ή βίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

10. Έλεγχος και περιορισμός

Κάνει ερωτήσεις που παραπέμπουν σε έλεγχο και περιορισμό όπως, «Πού είσαι», «Ποιος είναι μαζί σου», «Θέλω να ξέρω πότε θα φτάσεις», «Στείλε μου φωτογραφία από εκεί που είσαι τώρα», «Μην φορέσεις αυτό».

11. Προσπάθεια απομόνωσης

Παροτρύνει για αναθεωρήσεις των σχέσεων σας με άλλους, ή κάνει σχόλια, του τύπου «Μην συναντήσεις τις φίλες σου», «Ζηλεύουν τη σχέση μας», «Είναι φεμινίστριες, θα σου κάνουν πλύση εγκεφάλου».

12. Φόβος

Νιώθετε φόβο. Δεν φοβόμαστε το σύντροφό μας σε μια υγιή σχέση.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου