Οι πρώτοι μεταλλαγμένοι χοίροι με ανοσία σε ζωονόσο

Επιστήμονες στις ΗΠΑ για πρώτη φορά τροποποίησαν γενετικά χοίρους, ώστε να είναι ανθεκτικοί στον ιό του «αναπαραγωγικού και αναπνευστικού συνδρόμου των χοίρων», μιας συχνής διεθνώς ανίατης ζωονόσου, η οποία κοστίζει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους και αγρότες της Ευρώπης κάθε χρόνο. 


Οι χοίροι που πάσχουν από το εν λόγω σύνδρομο (PRRSv), χάνουν πολύ βάρος, σπάνια αναπαράγουν και έχουν μεγάλη θνησιμότητα. 

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μισούρι και του Κάνσας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ράνταλ Πράθερ (Randall S Prather), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας "Nature Biotechnology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς (Reuters), μετάλλαξαν τα πειραματόζωα, έτσι ώστε να μην διαθέτουν στο DNA τους ένα γονίδιο που ρυθμίζει μια συγκεκριμένη πρωτεϊνη (CD163). 

Η εν λόγω πρωτεϊνη βοηθά τον ιό να εξαπλωθεί στον οργανισμό του ζώου και, συνεπώς, η απουσία της λόγω της γενετικής τροποποίησης, δημιουργεί στον χοίρο ανθεκτικότητα έναντι του ιού PRRS.

Όταν τα μεταλλαγμένα πειραματόζωα εκτέθηκαν στον ιό, δεν αρρώστησαν και συνέχισαν να αυξάνουν το βάρος τους κανονικά. 

Όπως είπαν οι ερευνητές, το επίτευγμα αυτό μπορεί να έχει τεράστιες θετικές επιπτώσεις για τους χοιροτρόφους και γενικότερα για τη βιομηχανία χοιρινών προϊόντων. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα ζώα δεν εμφανίζουν παρενέργειες λόγω της απουσίας της πρωτεΐνης CD163.

Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Genus plc, που τροφοδοτεί με σπέρμα χοίρων και ταύρων τους κτηνοτρόφους διεθνώς, για να φέρουν στην αγορά τους μεταλλαγμένους χοίρους, κάτι πάντως που δεν αναμένεται να συμβεί προτού περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια.


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά,μετά τη γενετική τροποποίηση, εκτός από την κανονική αύξηση του βάρους επανήλθε και η φυσιολογική τους αναπαραγωγική ικανότητα;

ΒΚ είπε...

Δεν έχω διαβάσει ολόκληρη την δημοσίευση και όσο έψαξα στο διαδίκτυο δεν βρήκα κάτι σχετικό επ' αυτού οπότε δυστυχώς δεν γνωρίζω να απαντήσω με βεβαιότητα στην απορία σου.

Παρόλ' αυτά αναφέρουν ότι
"επιβεβαίωσαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα ζώα δεν εμφανίζουν παρενέργειες λόγω της απουσίας της πρωτεΐνης CD163"
άρα φαντάζομαι ότι λογικά δεν θα έχουν κάποια επίπτωση στην αναπαραγωγική τους ικανότητα εφόσον δεν αρρώστησαν από τον ιό.

Δηλαδή πρώτα τροποποιήθηκαν γενετικά και μετά εκτέθηκαν στον ιό και όχι το αντίστροφο άρα δεν τα επηρέασε καθόλου ο ιός ούτε στην αύξηση του βάρους και φαντάζομαι άρα και ούτε στην αναπαραγωγική τους ικανότητα. Αλλά και πάλι σου λέω αυτή είναι δική μου εκτίμηση.

Ελπίζω να βοήθησα.
Μπίλης

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας!

Δημοσίευση σχολίου