Τι οδήγησε τελικά στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων; (video)

Τα σενάρια που ακούγονται κατά καιρούς για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ποικίλλουν. Τα τελευταία 35 χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με άλλους να υποστηρίζουν ότι το τέλος τους σηματοδοτήθηκε από την πτώση ενός μετεωρίτη στη γη και άλλους να διατείνονται ότι υπαίτια ήταν μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που εκδόθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science», και η ηφαιστειακή έκρηξη και η πτώση του μετεωρίτη συνέλαβαν στην εξαφάνιση αυτού του είδους.

Επιστήμονες βρήκαν ότι μεγάλα ηφαίστεια – τα λεγόμενα «Deccan Traps»- που βρίσκονταν στη σημερινή Ινδία, παρουσίασαν αύξηση των εκρήξεων μετά από 50.000 χρόνια από την πρόσκρουση του μετεωρίτη στη γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Και τα δύο γεγονότα συνέλαβαν στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.



Παρόλο που 50.000 χρόνια ακούγονται πάρα πολλά, αποτελούν δευτερόλεπτα στην ιστορία του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο συμβάντα προκάλεσαν μεγάλες κλιματικές αλλαγές που εξόντωσαν δεινοσαύρους και άλλα γήινα πλάσματα. Όπως είναι γνωστό, η σύγκρουση του αστεροειδή και οι ηφαιστειακές εκρήξεις οδήγησαν στην συγκέντρωση δηλητηριωδών αερίων και χαλασμάτων στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να κρυφτεί ο ήλιος και να αλλάξει το κλίμα.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου