Αναζητόντας τα μικρότερα έντομα του κόσμου

Ένα έντομο που ζει πάνω σε μύκητες στην Κολομβία διεκδικεί τον τίτλο του μικρότερου μη παρασιτικού εντόμου στον κόσμο, με μήκος που περιορίζεται στα 0,325 χιλιοστά. Υπάρχουν όμως και μικρότερα ζωύφια.




Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου «Λομονόσοφ» της Μόσχας παρουσιάζουν στην επιθεώρηση ZoKeys την περίπτωση του Scydosella musawasensis, ενός σκαθαριού που ανακαλύφθηκε το 1999 στην Κολομβία.

Τα δείγματα που είχαν συλλεχθεί τότε ήταν ελάχιστα και μονιμοποιήθηκαν με χημικά για να διατηρηθούν και να μελετηθούν στο μικροσκόπιο. Ως εκ τούτου, η ακριβής μέτρηση του μήκους τους ήταν τεχνικά αδύνατη.

Τη λύση προσφέρουν τώρα περισσότερα από 80 δείγματα που συλλέχθηκαν στην Κολομβία και μετρήθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο με τη βοήθεια λογισμικού. Το μικρότερο από τα δείγματα είχε μήκος 325 μικρόμετρα.

Κανένα γνωστό μη παρασιτικό έντομο δεν είναι μικρότερο από το Scydosella musawasensis, λένε οι ερευνητές.

Όμως ο τίτλος του μικρότερου εντόμου γενικά ανήκει στη σφήκα Dicopomorpha echmepterygis, η οποία γεννά τα αβγά της μέσα σε αβγά άλλων εντόμων.

Τα αρσενικά άτομα, τα οποία ζευγαρώνουν με τα θηλυκά και πεθαίνουν χωρίς να βγουν από το αβγό του ξενιστή, έχουν μήκος 139 μικρόμετρα, είναι δηλαδή πιο μικρά από ορισμένα πρωτόζωα.

Υπάρχουν όμως και ακόμα μικρότερα ζωύφια, τα οποία όμως δεν ανήκουν στην τάξη των εντόμων. Ορισμένα ακάρεα, οκτάποδα αρθρόποδα που ανήκουν στην ομάδα των αραχνίδιων, έχουν μήκος μόλις 125 μικρόμετρα, ενώ το ρεκόρ του μικρότερου αρθρόποδου γενικά ανήκει στο καρκινοειδές Stygotantulus stocki, το οποίο έχει μήκος 94 μικρόμετρα και πρακτικά δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου