Μύθοι και αλήθειες για τη βιταμίνη C

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα βασικά για τη βιταμίνη C. Τη βρίσκουμε στα πορτοκάλια, για παράδειγμα, και η έλλειψή της προκαλεί σκορβούτο. Κυκλοφορούν, όμως, ακόμα πολλοί μύθοι για αυτό το απολύτως απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Για αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά πράγματα που λέγονται συχνά για την βιταμίνη C, και ας δούμε κατά πόσο ισχύουν.



Μύθος: Η βιταμίνη C μπορεί να αντιμετωπίσει το κρύωμα

Τώρα, ειδικά, που φθινοπώριασε για τα καλά και ο κόσμος φοβάται τα ξαφνικά κρυολογήματα πιο πολύ από ποτέ, όλοι αρχίζουν να πίνουν περισσότερο χυμό πορτοκάλι, ή να παίρνουν συμπληρώματα. Δυστυχώς, εκτός από την ωραία του γεύση, ο χυμός δεν πρόκειται να βοηθήσει τόσο. Σίγουρα, υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν πως οι άνθρωποι που παίρνουν συχνά συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να έχουν πιο ήπια συμπτώματα, και μια άλλη έρευνα έδειξε πως η βιταμίνη C μπορούσε να ελαττώσει τον κίνδυνο κρυολογήματος κατά 50% στους άνδρες αθλητές. Αυτά, όμως, δεν είναι αρκετά στοιχεία, για αυτό και ο ρόλος της στο κρύωμα θεωρείται αμελητέος. Εκεί που ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός, αντίθετα, είναι στην γενικότερη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και αυτό σημαίνει πως πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν τη βιταμίνη καθημερινά.


Αλήθεια: Η έλλειψη βιταμίνης C είναι σπάνιο φαινόμενο

Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει μόνο του βιταμίνη C, για αυτό και θεωρείται τόσο σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Στις μέρες μας, όμως, το να πάσχουμε από έλλειψη είναι μάλλον δύσκολο. Η προτεινόμενη καθημερινή δόση για τις γυναίκες είναι 75 mg, και 90 mg για τους άνδρες. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτή η δόση πρέπει να ανεβεί στα 200 mg, αρκετά δηλαδή για να ικανοποιηθούν όλοι οι ιστοί του σώματος. Αλλά και πάλι, αναλογιστείτε ότι ένα πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους περιέχει σχεδόν 70 mg της βιταμίνης. Το σκορβούτο, ο φόβος και ο τρόμος των ναυτικών των παλιότερων χρόνων, αντιμετωπίζεται μόλις με 10 mg κάθε μέρα. Συνεπώς, είστε ασφαλείς.



Μύθος: Τα εσπεριδοειδή είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης C

Σίγουρα, τα εσπεριδοειδή είναι εκπληκτική πηγή της βιταμίνης, αλλά ένα λαχανικό κατέχει τον θρόνο: η κόκκινη πιπεριά. Μια κούπα κομμένη, ωμή κόκκινη πιπεριά περιέχει από 200 μέχρι και 300 mg βιταμίνης C. Άλλες εξαιρετικές πηγές είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ακτινίδιο, οι φράουλες και ο ανανάς.


Αλήθεια (σχεδόν): Η βιταμίνη C βοηθάει στο αδυνάτισμα

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C έχουν συνδεθεί με ανεβασμένο Δείκτη Μάζας Σώματος και ποσοστού σωματικού λίπους. Υπάρχει η πιθανότητα πως η βιταμίνη C μπορεί να επηρεάζει τις δυνατότητες του σώματος να αξιοποιεί το λίπος σαν “καύσιμο”, και κατά την διάρκεια της άσκησης, αλλά και όταν είμαστε αδρανείς. Σίγουρα, πάντως, για να δούμε αποτελέσματα, πρέπει να γυμναζόμαστε και να τρώμε πολλά λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.


Μύθος: Δεν μπορούμε να πάρουμε… υπερβολική δόση

Το σώμα δεν έχει κάποιο τρόπο να αποθηκεύσει την βιταμίνη C, άρα όταν προσλαμβάνουμε περισσότερη από όση χρειαζόμαστε, την αποβάλλουμε μέσω των ούρων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το να λαμβάνουμε υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης C δεν μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες. Το όριο της βιταμίνης C που μπορούμε να πάρουμε είναι τα 2.000 mg, αλλά υπάρχει κίνδυνος φουσκώματος, διάρροιας, ναυτίας και εμετού, καούρας, πονοκεφάλου και αϋπνίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου