Τα σκυλιά μας μιλάνε

Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε πώς να ερμηνεύουμε τη γλώσσα του σώματος του σκυλιού μας, ώστε να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε και να λύνουμε επείγοντα ζητήματα υγείας αλλά και να περνάμε υπέροχες, διασκεδαστικές στιγμές μαζί του. Ειδικούς αναλυτές της σκυλίσιας συμπεριφοράς εξηγούν τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι πιο συνηθισμένες κινήσεις σώματος των σκύλων. 


Κάθε συμπεριφορά του σκύλου σας μπορεί να έχει διαφορετικά νοήματα, ανάλογα με την περίπτωση. Αυτές, ωστόσο, είναι οι πιο συηθισμένες:


Επίμονο βλέμμα = «Θέλω την προσοχή σου»

Το άμεσο, επίμονο βλέμμα μπορεί να είναι σημάδι επιθετικότητας, συνήθως όμως τα σκυλιά κοιτάζουν επίμονα τους ανθρώπους για να τραβήξουν την προσοχή τους, λέει η εμπειρογνώμων της σκυλίσιας συμπεριφοράς Victoria Stilwell. Χρησιμοποιήστε άλλες ενδείξεις της γλώσσας του σώματός του για να καθορίσετε τι ακριβώς θέλει να σας πει: Σας κοιτάζει με το σώμα του σφιγμένο και το κεφάλι κάτω; Ίσως να πονάει. Μήπως σας κοιτάζει με το σώμα του χαλαρωμένο και ανυπομονησία στο βλέμμα; Μπορεί να αποζητά χάδια ή/και φαγητό. Σας κοιτάζει και μετά τρέχει προς το λουρί του; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό.



Αποφεύγει να σας κοιτάξει κατάματα = «Νιώθω άβολα»

Όταν έχετε οπτική επαφή με το σκυλί σας, αυτό σας κοιτάζει και μετά αποστρέφει το βλέμμα του. Αυτό είναι ένα σύνηθες σημάδι υποβολής. Αν όμως το σκυλί σας δεν σας κοιτάξει καν, ίσως σημαίνει πως νιώθει νευρικότητα να σας αντικρίσει, ίσως επειδή στο παρελθόν είχε τραυματική εμπειρία από ανθρώπους ή επειδή το επιπλήξατε πρόσφατα. Αν σας αφήσει, λέει η Stilwell, διαβεβαιώστε το πως όλα είναι καλά χαϊδεύοντάς το και μιλώντας του.


Μεγάλο, παρατεταμένο χασμουρητό = «Νιώθω άγχος»


«Τα χασμουρητά είναι συνήθως σημάδια στρες», λέει η Sherry Woodard, σύμβουλος συμπεριφοράς ζώων. Το σκυλί σας μπορεί να χασμουρηθεί όταν το πλησιάσει κάποιος ξένος ή όταν βρεθεί αντιμέτωπο με μια αναπάντεχα μεγάλη ομάδα ανθρώπων, τονίζει η Stilwell. Παρακολουθήστε όλα όσα του προκαλούν ανησυχία, ώστε να το βοηθήσετε να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον.


Ένα χαμόγελο με ανασηκωμένα τα χείλη = «Είμαι ευτυχισμένος»

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως τα σκυλιά έχουν μάθει να χαμογελούν επειδή βλέπουν τους ανθρώπους να κάνουν το ίδιο ή επειδή τα επιβραβεύουμε για να το κάνουν, λέει η Stilwell. Σε κάθε περίπτωση, αυτό σημαίνει πως το σκυλί σας είναι ικανοποιημένο και ευτυχισμένο. Η Woodard λέει πως το σκυλίσιο χαμόγελο είναι γνωστό και ως υποτακτικό χαμόγελο, ή ένα σημάδι πως το σκυλί σας θέλει να σας καθησυχάσει.


Κεφάλι γυρισμένο προς τα πλάγια = «Δεν καταλαβαίνω»


«Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν επικοινωνείτε λεκτικά με το σκυλί σας» λέει η Stilwell. Το σκυλί σας μάλλον προσπαθεί να κατανοήσει τον νέο ήχο που βγάλατε μόλις ή να καταλάβει κάποιο άλλο κομμάτι πληροφορίας. Χρησιμοποιήστε θετική στάση και επιβραβεύστε το και με το χρόνο θα το καταλάβει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου