Γυναίκα: Μύθοι και αλήθειες για την σεξουαλική υγεία

Θεωρητικά, όλοι ξέρουμε πως οι σωστές πληροφορίες για τη σεξουαλική μας υγεία προέρχονται από τον γιατρό μας. Δεν είναι λίγες, όμως, οι φορές που αποφασίζουμε να αναζητήσουμε γνώση στο διαδίκτυο, για ζητήματα πολύ προσωπικά… και πολύ σημαντικά. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να καταρρίψουμε μερικούς μύθους σχετικά με την σεξουαλική υγεία, που δυστυχώς θεωρούνται ακόμα αληθείς από πολλούς.



Μύθος: Μπορούμε να κολλήσουμε κάποιο νόσημα από βρώμικο κάθισμα τουαλέτας

Οι μικροοργανισμοί που προκαλούν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν μπορούν να επιβιώσουν εκτός του σώματος για πολλή ώρα – ειδικά σε μια κρύα επιφάνεια όπως ένα κάθισμα τουαλέτας. Επιπλέον, αυτά τα μικρόβια δεν βρίσκονται μέσα στα ούρα, καθώς τα ούρα είναι συνήθως αποστειρωμένα. Αυτό που πρέπει να σας ανησυχεί είναι η σωματική επαφή. Ο έρπης, για παράδειγμα, μεταδίδεται με το φιλί, όπως και η γονόρροια του στόματος, τα κονδυλώματα και οι ψείρες.


Μύθος: Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος την πρώτη φορά που θα κάνεις σεξ

Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης την πρώτη φορά που μια γυναίκα θα κάνει σεξ είναι οι ίδιες με οποιαδήποτε άλλη φορά κάνει σεξ. Επιπλέον, κάποιες στατιστικές υπολογίζουν ότι ένα 20% των γυναικών μένουν έγκυοι έναν μήνα αφού ξεκινήσουν να κάνουν σεξ – και πιστεύουμε ότι αυτός ο ψευδής ισχυρισμός ευθύνεται για ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού.


Μύθος: Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος όταν έχεις περίοδο

Οι πιθανότητες δεν είναι μεγάλες, αλλά υπάρχουν. Κάποιες γυναίκες έχουν μικρό κύκλο, που μπορεί να συμπίπτει με την αρχή της ωορρηξίας. Για παράδειγμα, μια γυναίκα με έναν κύκλο 21 ημερών και περίοδο που κρατά μία εβδομάδα μπορεί να μείνει έγκυος αν κάνει σεξ προς το τέλος της περιόδου, μιας και το σπέρμα μπορεί να ζήσει μέχρι και 72 ώρες μέσα στο αναπαραγωγικό σύστημα. Επιπλέον, υπάρχει και η εγκυμοσύνη που μπορεί να συμβεί στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, όταν ο κύκλος δεν είναι πλέον σταθερός. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην σταματήσετε να παίρνετε προφυλάξεις μέχρι να μην σας έχει έρθει περίοδος για τουλάχιστον έναν χρόνο.


Μύθος: Οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τεστ Παπ μόλις γίνουν 18

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το τεστ Παπ θεωρούνταν αναγκαίο μόλις μια γυναίκα κάνει σεξ για πρώτη φορά, ή μόλις γίνει 18 – όποιο από τα δύο συμβεί πρώτα. Πλέον, το τεστ Παπ δεν θεωρείται αναγκαίο μέχρι τουλάχιστον τρία χρόνια αφού η γυναίκα έχει υπάρξει σεξουαλικά ενεργή. Μπορεί να μην υπάρχουν σωματικά προβλήματα, το στρες όμως που προκαλείται από ένα τεστ Παπ πριν χρειαστεί μπορεί να κάνει μια γυναίκα να αποφεύγει τον γυναικολόγο της και το ζήτημα του προγεννητικού ελέγχου.


Μύθος: Το χάπι της επόμενης ημέρας προκαλεί αποβολή

Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν έχει καμία σχέση με το RU-486, το χάπι που προκαλεί άμβλωση. Στην πραγματικότητα, αν μια έγκυος γυναίκα πάρει το χάπι της επόμενης ημέρας, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι. Αυτή η σημαντική διαφορά δεν αναφέρεται σε πολλές ιστοσελίδες που μιλούν για το χάπι, και πιστεύεται ότι ένα 30% των σεξουαλικά ενεργών εφήβων πιστεύει ότι το χάπι προκαλεί αποβολή. Επιπλέον, όσο μιλάμε ακόμα για το χάπι, χορηγείται χωρίς συνταγή και ανεξάρτητα από την ηλικία.


Μύθος: Τα αντισυλληπτικά προκαλούν αύξηση βάρους

Έχουν γίνει πολλές έρευνες προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν αυτό τον ισχυρισμό, και καμία δεν μπόρεσε να συσχετίσει την χρήση αντισυλληπτικών με την αύξηση βάρους. Για κάποιο λόγο, όμως, γυναίκες κάθε ηλικίας εξακολουθούν να το πιστεύουν.


Μύθος: Οι ενδομήτριοι τρόποι αντισύλληψης δεν είναι ασφαλείς για εφήβους

Ενδομήτρια αντισύλληψη ονομάζονται κάποιες μικρές συσκευές που τοποθετούνται μέσω του τραχήλου στην μήτρα, και μπορούν να προλάβουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μέχρι και για δώδεκα χρόνια. Παλαιότερα, λεγόταν πως οι γυναίκες κάτω των 18 κινδυνεύουν από φλεγμονές λόγω της χρήσης ενδομήτριας αντισύλληψης, πλέον όμως γνωρίζουμε πως αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι αληθής.


Μύθος: Το εμβόλιο HPV προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προστατεύει επίσης και από τα περισσότερα είδη κονδυλωμάτων. Παρ’ όλα αυτά, ένα 30% των ειδών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν προλαμβάνονται από αυτό το εμβόλιο, συνεπώς είναι σοφό – είτε έχετε κάνει ή όχι το εμβόλιο – να συνεχίσετε να κάνετε τακτικά τεστ Παπ.


Μύθος: Ο κόλπος απαιτεί ειδικά προϊόντα για καθαριότητα

Υπάρχουν διάφορα καθαριστικά για τον κόλπο, τα οποία περιέχουν αντισηπτικά, ακόμα και αρωματικές ουσίες. Αυτά τα καθαριστικά μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο κακό στη γυναίκα, καθώς διαταράσσει τα φυσικά βακτήρια που υπάρχουν στον κόλπο και τον διατηρούν καθαρό. Ο κόλπος, κατά κάποιο τρόπο, “καθαρίζει τον εαυτό του” εσωτερικά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καθαρίζετε την περιοχή εξωτερικά με ζεστό νερό και ήπιο, μη αρωματικό σαπούνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου