Τυρί: το μυστικό της μακροζωίας και του γρήγορου μεταβολισμού;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η κατανάλωση τυριού μπορεί να αποτελεί το κλειδί για την επιτάχυνση του μεταβολισμού και τη μείωση της παχυσαρκίας, διαλύοντας τις τύψεις μας κάθε φορά που το καταναλώνουμε.









Ερευνητές του Πανεπιστημίου Aarhus της Δανίας εξέτασαν το γεγονός ότι οι Γάλλοι τείνουν να έχουν μακρά και υγιή ζωή, την ίδια στιγμή που η διατροφή τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Παρ’ όλο που οι περισσότερες εξηγήσεις για το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως «γαλλικό παράδοξο», επικεντρώνονται στην κατανάλωση κρασιού μεταξύ άλλων, η νέα, δανέζικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry δίνει μια άλλη, πιο απλή απάντηση: τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης, όπως το τυρί, συμβάλλουν στην υγεία και τη μακροζωία. 

Οι Γάλλοι παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και μέσο όρο ζωής που φτάνει τα 82 χρόνια, ενώ καταναλώνουν μέχρι 23,8 κιλά τυρί το χρόνο. Οι Βρετανοί που φτάνουν τα 11,6 κιλά τυρί/έτος παρουσιάζουν το διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 81 χρόνια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, έγινε σύγκριση στα ούρα και τα κόπρανα ανάμεσα σε 15 άντρες που η διατροφή τους περιλάμβανε γάλα ή τυρί και σε άντρες που κατανάλωναν μόνο βούτυρο και κανένα άλλο γαλακτοκομικό προϊόν. Αυτό που βρέθηκε είναι ότι όσοι κατανάλωναν τυρί παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα βουτανικού οξέος, το οποίο συνδέεται με μειωμένα ποσοστά παχυσαρκίας και υψηλότερο ρυθμό μεταβολισμού. Τα υψηλά επίπεδα του οξέος, μάλιστα, συνδέονταν και με μείωση της χοληστερίνης. Αυτό φαίνεται πως παίζει ρόλο στη χλωρίδα του εντέρου και παρουσιάζει έντονη σύνδεση του «γαλλικού παράδοξου», με την κατανάλωση τυριού.

Αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική έρευνα που υποστηρίζει κάτι τέτοιο, αφού το 2012, διαφορετική έρευνα είχε δείξει ότι το ροκφόρ βοηθάει στην προφύλαξη του καρδιαγγειακού, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και παίζει επίσης ρόλο στο «γαλλικό παράδοξο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου