Το Νόμπελ Ιατρικής του 2015 στους Campbell, Omura και Tu

Ποιο είναι το έργο των τριών επιστημόνων, που μοιράζονται φέτος το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας;






Ο Ιρλανδός William Campbell, ο Ιάπωνας Satoshi Omura και η Κινέζα Youyou Tu είναι οι επιστήμονες που κέρδισαν από κοινού το βραβείο Νόμπελ 2015 Ιατρικής και Φυσιολογίας για το έργο τους στην καταπολέμηση των παρασιτικών ασθενειών, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή Νόμπελ.

Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ έχουν αναπτύξει θεραπείες που έφεραν επανάσταση στη θεραπεία ορισμένων από τις πιο καταστροφικές παρασιτικές ασθένειες", επεσήμανε η Επιτροπή Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Οι βιοχημικοί William Campbell, 85 ετών, και Satoshi Omura, 80 ετών, βραβεύονται από κοινού για τις εργασίες τους σε μια νέα θεραπεία κατά των λοιμώξεων που προκαλούνται από παράσιτα, ενώ η Youyou Tu βραβεύεται για τις ανακαλύψεις της που αφορούν μια νέα θεραπεία κατά της ελονοσίας.

Οι William Campbell και Satoshi Omura ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία, το Avermectin, του οποίου τα έκδοχα μείωσαν ριζικά τη συχνότητα εκδήλωσης της ογκοκέρκωσης και της λεμφικής φιλαρίασης, ενώ η θεραπεία αποδείχτηκε αποτελεσματική στην καταπολέμηση ολοένα και περισσότερων άλλων παρασιτικών ασθενειών.

Η 84-χρονη Youyou Tu ανακάλυψε μια ιδιαίτερα δραστική θεραπεία κατά της ελονοσίας χάρη σε ένα εκχύλισμα του φυτού Artemisia annua. Είναι η 12η γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Ιατρικής μετά την καθιέρωση του θεσμού των βραβείων Νόμπελ το 1901. Η ογκοκέρκωση είναι η δεύτερη συχνότερη μολυσματική αιτία τύφλωσης στον κόσμο.




Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο βραβείο που ανακοινώνει η επιτροπή για το 2015. Αύριο θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο. Την προσεχή Δευτέρα, στις 12 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Οικονομίας με το οποίο ολοκληρώνεται η σειρά των φετινών βραβείων.

Κάθε βραβείο συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (σχεδόν 855.000 ευρώ/960.000 δολάρια ΗΠΑ) το οποίο μοιράζονται οι βραβευθέντες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου