Στα σκαριά ο διάδοχος του Hubble

Μια ομάδα αστροφυσικών και αστρονόμων από διαφορετικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, κατέθεσε μια πρόταση στη NASA για την προετοιμασία ενός νέου τηλεσκοπίου, το οποίο θα αντικαταστήσει το Hubble μέχρι το 2030.




To High Definition Space Telescope, όπως είναι η προσωρινή ονομασία του, θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο και 100 φορές πιο ευαίσθητο από το Hubble, χρησιμοποιώντας ένα κάτοπτρο διαμέτρου περίπου 12 μέτρων. Το τηλεσκόπιο θα κινείται σε τροχιά 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη και στόχος του θα είναι η ανακάλυψη πλανητών που θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τη Γη.

Η αναφορά της ομάδας AURA θα αξιολογηθεί από επιτροπή της National Academy of Sciences, η οποία αποφασίζει για σημαντικά επιστημονικά έργα με ορίζοντα δεκαετίας. Αυτή θα είναι η δεύτερη προσπάθεια της ομάδας AURA, καθώς παρόμοια πρόταση είχαν καταθέσει και το 1995, με στόχο ο αντικαταστάτης του Hubble να είναι έτοιμος το 2018.



Ωστόσο, η πρόταση ναυάγησε από μια δραστική περικοπή του προϋπολογισμού που έγινε το 1996 και μείωσε τα διαθέσιμα κονδύλια από 9 δισεκατομμύρια σε μόλις 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια και όπως λένε αστειευόμενοι οι επιστήμονες, τα χρήματα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια που έδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να σώσει τις τράπεζες από την κρίση το 2008.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου