"Ψυχοβιοτικά" εναντίον κατάθλιψης και στρες.

Τα προβιοτικά είναι γνωστά ως τα «φιλικά βακτήρια» που βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος και ταυτόχρονα τονώνουν το ανοσοποιητικό, προωθώντας την καλή γενική υγεία αυτών που τα καταναλώνουν. 




Πολλοί ερευνητές, όμως, πιστεύουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν και τη νοητική τους υγεία, γι’ αυτό κιόλας τους χάρισαν τον τίτλο «ψυχοβιοτικά».

Σύμφωνα με άρθρο που έχει δημοσιευτεί στο Biological Psych­iatry, το ψυχοβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που όταν χωνεύονται σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν όφελος σε ανθρώπους με ψυχιατρικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άλλες διαταραχές που σχετίζονται με το στρες. Άλλη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο British Journal of Nutrition, έχει δείξει ότι η χλωρίδα του εντέρου παίζει ρόλο στο άγχος και την κατάθλιψη κι ότι τα προβιοτικά μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα σαν βοηθητικά σε μια θεραπεία ψυχιατρικών διαταραχών.



Η ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου λόγω ψυχολογικού στρες ή κακής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε εντερική διαπερατότητα, κάτι που σημαίνει ότι μέρος των βακτηρίων μπορούν να περάσουν στο αίμα και να οδηγήσουν σε μικρού βαθμού φλεγμονή, κάτι που συνδέεται με την παχυσαρκία, ασθένειες και νοητικά προβλήματα. Τα προβιοτικά φαίνεται πως μπορούν να αποτρέψουν αυτή την ανισορροπία.

Σίγουρα δεν περιμένει κανείς τα προβιοτικά να θεραπεύσουν τις διαταραχές, αλλά προς το παρόν το μήνυμα είναι ότι σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή και άσκηση, μπορούν να ευνοήσουν τη νοητική υγεία.

Το γιαούρτι και το κεφίρ αποτελούν δύο πολύ καλές πηγές που αξίζει τον κόπο να βάλετε πιο δυναμικά στη διατροφή σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου