Earth 2.0: μερικά στοιχεία για τον πλανήτη (video)

Τα φώτα της δημοσιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο συγκέντρωσε εκ νέου μέσα σε λίγες μέρες η NASA μετά τη χθεσινή ανακοίνωσή της ότι εντοπίστηκε ο πιο συγγενικός προς την Γη εξωπλανήτης από τους περίπου δύο χιλιάδες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον γαλαξία μας. 


Πριν κοπάσει ακόμη ο θόρυβος από τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις του σκάφους New Horizons στο σύστημα του Πλούτωνα, η NASA ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη το βράδυ ότι βρέθηκε ένας πλανήτης που έχει κοντινό προς τη Γη μέγεθος και βρίσκεται στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, ευρισκόμενος σε τροχιά γύρω από ένα άστρο σαν τον Ηλιο. Με απλά λόγια πρόκειται για τον δυνητικά πιο φιλόξενο στη ζωή πλανήτη που γνωρίζουμε. Ας δούμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Kepler-452b που οι επιστήμονες της NASA τον χαρακτήρισαν ως «εξαδέλφη της Γης».


  • Βρίσκεται σε απόσταση 1.400 ετών φωτός από εμάς.
  • Ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο σε 385 ημέρες.
  • Εχει διάμετρο 60% μεγαλύτερη από αυτή της Γης.
  • Δεν γνωρίζουμε ακόμη τη μάζα του και αν είναι βραχώδης, αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι μάλλον είναι βραχώδης, γεγονός που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να διαθέτει ή να διέθετε στο παρελθόν συνθήκες ευνοϊκές στην παρουσία της ζωής.
  • Υπολογίζοντας την ηλιοφάνεια, τη θερμοκρασία και την ακτινοβολία που δέχεται από το μητρικό του άστρο οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι συνθήκες στον Kepler-452b ευνοούν τα μέγιστα στην ανάπτυξη χλωρίδας. Με απλά λόγια ο πλανήτης πιθανώς να είναι ένας παράδεισος φυτών.
  • Εκτιμάται ότι ο πλανήτης έχει διπλάσια βαρυτική έλξη από αυτή της Γης, γεγονός που ίσως δυσκολεύει αλλά σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει την παρουσία της ζωής.
  • Ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι ο Kepler-452b είναι κατοικήσιμος, με τα σημερινά τεχνικά μέσα που διαθέτουμε δεν υπάρχει περιθώριο οποιουδήποτε είδους αποστολής, επανδρωμένης ή μη. Το ταχύτερο διαστημικό σκάφος που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα είναι το New Horizons που βρίσκεται στο σύστημα του Πλούτωνα. Αν η NASA έδινε εντολή στο New Horizons να συνεχίσει το ταξίδι του για να πάει στον Kepler-452b το σκάφος θα έφτανε στον εξωπλανήτη σε περίπου 26 εκ. έτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου