Οι δέκα πιο αιμοσταγείς πολιτισμοί της ιστορίας

Η ιστορία μας έχει φέρει αντιμέτωπους με πολιτισμούς και αυτοκρατορίες που άλλοτε θαυμάζουμε για τα κατορθώματά τους και άλλοτε τρομάζουμε από τις συνήθειες και τις  πρακτικές που ακολουθούσαν προκειμένου να καταφέρουν να επικρατήσουν.






10. Οι Σπαρτιάτες

Η δομή της σπαρτιάτικης οικογένειας ήταν πολύ πιο διαφορετική από κάθε άλλη της αρχαίας Ελλάδας. Οι Λάκωνες ήταν γνωστοί για την απλότητα και τη λιτότητα του βίου τους, αλλά και για την στρατιωτική τους διαπαιδαγώγηση.

Η ανατροφή των παιδιών στηρίζονταν στη δημιουργία πολιτών με αυτοπειθαρχία και αρετές πολεμιστών, έτσι όσα βρέφη ήταν  ανάπηρα ή καχεκτικά ρίχνονταν στον Καιάδα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευγονία της φυλής των Σπαρτιατών.

Οι Σπαρτιάτες πολεμούσαν όλη τους τη ζωή και αποσύρονταν από την ενεργό δράση στα 60 τους χρόνια, όταν πια το σώμα είχε αρχίσει να αποδυναμώνεται και η πείρα δεν μπορούσε να βοηθήσει. Όσοι πολεμιστές έχαναν τη ζωή τους στη μάχη, και ιδιαίτερα σε μάχη που κέρδιζαν, τιμούνταν ως ήρωες, ενώ όσοι πέθαιναν από φυσικά αίτια ή σε μάχη που ηττούνταν δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση.



Σημαντικό χαρακτηριστικό της ρώμης και της ανδρείας των Σπαρτιατών ήταν η φράση της Σπαρτιάτισσας μάνας "Ή ταν ή επί τας" (ή θα γυρίσεις πίσω με την ασπίδα σου ή να σε φέρουν πάνω σε αυτήν σκοτωμένο), καθώς η εγκατάλειψη της μάχης ήταν ντροπιαστική όχι μόνο για τον πολεμιστή, αλλά και για την οικογένεια που είχε αναλάβει την ανατροφή ενός πολεμιστή.


9. Οι Μαορί

Οι Μαορί ήταν οι αυτόχθονες Πολυνησίας και πρώτοι άποικοι της Νέας Ζηλανδίας. Έμειναν στην ιστορία ως ένας από τους σκληροτράχηλους λαούς του κόσμου, λόγω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των εισβολέων κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Μάλιστα, μεταξύ των τελετών που ακολουθούσαν ήταν και η κατανάλωση της σάρκας των εχθρών, καθώς θεωρούσαν ότι τους προσέφερε περισσότερη δύναμη και αντοχή, με αποτέλεσμα να μείνουν στην ιστορία ως ένας από τους πρώτους πολιτισμούς που είναι γνωστοί για κανιβαλισμό.

Τον Οκτώβριο του 1809 ένα ευρωπαϊκό πλοίο, δέχτηκε επίθεση από τους Μαορί, ως αντίποινα για την κακοποίηση του γιου ενός αρχηγού της φυλής. Οι Μαορί σκότωσαν τα περισσότερα από τα 66 άτομα του πλοίου, ενώ τους μετέφεραν νεκρούς ή ζωντανούς στις ακτές για να φαγωθούν. Μερικοί τυχεροί επιζώντες κρύφτηκαν μέσα στο κατάρτι του καραβιού, τρομοκρατημένοι καθώς παρακολουθούσαν τους Μαορί να καταβροχθίζουν τους συνεπιβάτες τους από το βράδυ ως το επόμενο πρωί.


8. Οι Βίκινγκς

Οι Βίκινγκς ήταν εθνοτική ομάδα, τμήμα των Βορείων Λαών της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα εμφανίσθηκαν ως εξερευνητές, πειρατές, έμποροι, μισθοφόροι. Έδρασαν κατά τη διάρκεια του 8ου αιώνα έως τα τέλη του 11ου αιώνα και χάρη στις πολεμικές τους αρετές κατάφεραν να εξαπλωθούν στο σημαντικότερο μέρος της βόρειας Ευρώπης, ενώ τονίζεται πως σπάνια έκαναν πίσω σε μάχη.

Η δύναμή τους και πειθαρχία τους ήταν πολύ σημαντική, ενώ από τους ιστορικούς αναφέρονται πως ήταν μερικοί από τους πιο σκληροτράχηλους πολεμιστές του κόσμου.



Μάλιστα, ο πολιτισμός τους ήταν τόσο άρρηκτα συνδεδεμένος με τον πόλεμο, που θεωρούσαν ότι σκοπός της ύπαρξής τους ήταν να πολεμήσουν μέχρι το θάνατο, κάτι που εφάρμοζαν συστηματικά.


7. Comanche (Φυλή Apache)

Ως Comanche  αναφέρεται μια ινδιάνικη φυλή της Αμερικής που ζούσε και δρούσε από το Νέο Μεξικό μέχρι το Τέξας. Η συγκεκριμένη φυλή είναι γνωστή για τις πολεμικές τις αρετές και την αποτελεσματικότητά της στη μάχη, μάλιστα είναι μια από τις πιο γνωστές φυλές που κατασκεύαζε από τα πιο αποτελεσματικά όπλα της ανθρώπινης ιστορίας.

Το σημαντικό ήταν ότι δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, καθώς όλοι πολεμούσαν το ίδιο στο πεδίο της μάχης, ενώ αναφέρεται πως οι ήττες τους ήταν πολύ σπάνιες.
Κατά τη διάρκεια της δράσης τους αποτελούσαν τον φόβο και το τρόμο στις ΗΠΑ, καθώς ήταν γνωστοί για κανιβαλισμό εις βάρος των εχθρών τους.


6. Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατάφερε να εξαπλωθεί στα πέρατα του κόσμου σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και ήταν φυσιολογικό ότι κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής εξάπλωσης πραγματοποιήθηκαν μερικά από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της ανθρώπινης ιστορίας.



Οι μονομαχίες στις ρωμαϊκές αρένες ήταν ένα από τα ενδεικτικά στοιχεία της αιμοσταγής διάθεσης των αρχόντων της εποχής. Μερικά από τα πιο φρικτά εγκλήματα έγιναν εις βάρος των Χριστιανών, καθώς οι ομαδικές εκτελέσεις και οι καύσεις πόλεων ήταν οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι εξόντωσης.

Η συγκεκριμένη δράση διήρκεσε για αιώνες, όσο και η ζωή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενώ εκτιμάται από τους ιστορικούς ότι ήταν η αυτοκρατορία με τους περισσότερους θανάτους στην ιστορία του κόσμου.


5. Ναζιστική Γερμανία

Το παράδειγμα της Ναζιστικής Γερμανίας και η προσπάθεια δημιουργίας μιας σύγχρονης αυτοκρατορίας είναι το πιο πρόσφατο στην ιστορία του ανθρώπου που αποδεικνύει ότι η τερατώδη πλευρά του. Οι θηριωδίες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ανέγερσης και της επικράτησης του Αδόλφου Χίτλερ ήταν η μεγαλύτερη της ανθρώπινης ιστορίας. Μπορεί αυτό το διάστημα να ήταν πολύ μικρό σε σύγκριση με άλλα ιστορικά παραδείγματα τα θύματα ήταν πολύ περισσότερα.

Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, δίκαια ο Χίτλερ και η Ναζιστική Γερμανία χαρακτηρίζονται ως τα πιο τρομακτικά δημιουργήματα της ιστορίας.


4. Οι Μογγόλοι

Η αυτοκρατορία των Μογγόλων επικράτησε τον 13ο και τον 14ο αιώνα και είναι μια από τις πιο τρομακτικές της ιστορίας, αποτελούσε ένα κράμα Μογγολικών και τουρκικών φυλών, υπό την ηγεσία του Τζένγκις Χαν. Οι Μογγόλοι θεωρήθηκαν βάρβαροι και άγριοι, κυριάρχησαν στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ ο ηγέτης τους χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους ικανότερους της ιστορίας, καθώς κατάφερε να κάνει ένα σημαντικό μέρος του κόσμου να υποκλιθεί στην στρατιωτική του ευφυΐα.

Ένα από τα πιο τρομακτικά περιστατικά που αναφέρονται από τις ιστορικές καταγραφές ήταν η κατάκτηση του Δελχί, όπου κατά την είσοδό τους στην πόλη έχτισαν πυραμίδα με τα κεφάλια των πολεμιστών και όσων αντιστάθηκαν.


3. Σοβιετική Ένωση



Η Σοβιετική Ένωση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια "αυτοκρατορία" που ήταν υπεύθυνη για το θάνατο εκατομμύρια ανθρώπων που ήταν αντίθετοι με τις πολιτικές ιδεολογίες των ηγετών της. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, κατά την ηγεσία του Στάλιν έχασαν τη ζωή τους περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι εντός της Σοβιετικής Ένωσης ενώ υπολογίζεται πως ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά πολύ αν προστεθούν και τα θύματα εκτός αυτής. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η συμβολή της Σ. Ένωσης στη αντιμετώπιση των Ναζι, υπήρξε καίριας σημασίας, όπως και ο φόρος αίματος, που πλήρωσε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς είχε τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες από όλους τους συμμάχους.


2. Οι Κέλτες
  
Οι Κέλτες ήταν ένα μείγμα λαών που κατέλαβαν τα εδάφη που εκτείνεται από τις Βρετανικές Νήσους έως τη Γαλατία. Παρόλο που είχαν πολλές επαφές και συναλλαγές με άλλους λαούς έμεναν πιστοί στις παραδώσεις και τα έθιμά τους.

Μία από τις πιο τρομακτικές παραδώσεις ήταν το κρέμασμα των κεφαλιών των εχθρών στις άμαξες και στις θύρες των σπιτιών τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται ότι βαλσάμωναν τα κεφάλια των σημαντικότερων εχθρών τους και τα φύλασσαν ως ενθύμια.

Οι Κέλτες ήταν γνωστοί για τις κυνηγετικές τους ικανότητες και για τους φρικιαστικούς τρόπους που σκότωναν και βασάνιζαν τους εχθρούς τους.


1. Οι Αζτέκοι

Οι Αζτέκοι ήταν πληθυσμοί που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν στο σημερινό Μεξικό από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα, όταν άρχισαν να σκοτώνονται μαζικά από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες. Σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού τους ήταν οι ανθρωποθυσίες στους θεούς των Μάγια για ευημερία και προστασία από τους εχθρούς.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες και πιο τρομακτικές τελετές θυσιών ήταν αυτές των βρεφών, το κάψιμο ζωντανών ανθρώπων και το γδάρσιμο παρθένων στο στους βωμούς των ναών.

Παράλληλα, είναι πολλές οι ιστορικές αναφορές που κάνουν λόγο για κανιβαλισμό των εχθρών ή και των ιδίων των μελών της φυλής τους.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολλύ ωραίο άρθρο!
Σύντομο και περιεκτικό.

Δημοσίευση σχολίου