9 τρόφιμα που μας προστατεύουν από τον ήλιο

Είναι σίγουρα καλό να μας βλέπει ο ήλιος λίγη ώρα κάθε μέρα, η παρατεταμένη έκθεση, όμως, στην υπεριώδη ακτινοβολία ενεργοποιεί τις ελεύθερες ρίζες του δέρματος. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση και – στην χειρότερη περίπτωση – τον καρκίνο του δέρματος.








Όλοι έχουμε “καεί” από τον ήλιο. Από το ελαφρύ τσούξιμο, μέχρι το κοκκίνισμα μεγάλης έκτασης του δέρματος, το κάψιμο του ήλιου αποτελεί φλεγμονή, αντίδραση δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος στην επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Όλη αυτή η διαδικασία κάνει τις ελεύθερες ρίζες να “σκίζουν” το δέρμα, δημιουργώντας ρυτίδες. Αυτό ονομάζει οξείδωση.

Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος απέναντι στις βλαβερές ακτινοβολίες που προκαλούν τις φλεγμονές. Συνεπώς, μαζί με σωστή χρήση ενός αντηλιακού και μειωμένη έκθεση στον ήλιο, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει το δέρμα μας από μέσα προς τα έξω. Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα τρόφιμα που μας βοηθούν το καλοκαίρι.


Πράσινο τσάι

Αντί για αναψυκτικά, προτιμήστε ένα ποτήρι δροσερό πράσινο τσάι. Έχει ανακαλυφθεί ένα αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3, που μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές, και μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι 100 φορές πιο ικανό από την βιταμίνη C και 25 φορές ισχυρότερο από την βιταμίνη Ε. Μια μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων ανακάλυψε πως οι γυναίκες που έπιναν τακτικά πράσινο τσάι παρατήρησαν βελτιώσεις στο ξηρό δέρμα τους.


Μαύρη σοκολάτα

Άλλος ένας λόγος να λατρεύουμε την μαύρη σοκολάτα; Δεν θα πούμε όχι! Ψάχνουμε για την σοκολάτα με 75% περιεκτικότητα σε κακάο, καθώς μόνο αυτή μπορεί να μας δώσει όλα τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά, και ιδίως τα φλαβονοειδή. Απλά φροντίστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 175 γραμμάρια την εβδομάδα.


Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι σημαντική πηγή λυκοπένιου, ενός πολύ ισχυρού αντιοξειδωτικού που είναι γνωστό κυρίως για την ικανότητά του να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί πως προστατεύει μακροπρόθεσμα και από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το λυκοπένιο στις ντομάτες απορροφάται πιο εύκολα όταν τις μαγειρεύουμε, με λίγο ελαιόλαδο.


Καρπούζι

Όπως και οι ντομάτες, το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο. Αυτό το νόστιμο φρούτο, όμως, δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί για να καρπωθούμε όλα τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του. Για την ακρίβεια, σε σύγκριση με τις ωμές ντομάτες, το καρπούζι περιέχει 40% περισσότερο λυκοπένιο. Επίσης, το καρπούζι περιέχει χολίνη, που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπως και βιταμίνη C.


Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Ε και σεληνίου, δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών για το δέρμα. Η βιταμίνη Ε βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και επιβραδύνει τον σχηματισμό ρυτίδων. Ταυτόχρονα, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν ουλές, ραγάδες ή σημάδια από ακμή.


Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ασταξανθίνη. Είναι 1000 φορές πιο αποτελεσματική από την βιταμίνη Ε στο να επιδιορθώνει την ζημιά που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και να διατηρεί το δέρμα μας σφιχτό και νεανικό. Τα λιπαρά ωμέγα-3 που βρίσκονται στον σολομό – καθώς και στα άλλα λιπαρά ψάρια, όπως η πέστροφα και οι σαρδέλες – είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη. Πέρα από όλα αυτά, τα λιπαρά ψάρια ενυδατώνουν το δέρμα, και το κάνουν να φαίνεται λαμπερό.


Κεράσια

Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε ένα συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό που παράγει μελατονίνη, η οποία προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όσο πιο σκούρο το χρώμα του δέρματος, τόσο περισσότερη μελατονίνη βρίσκεται στο δέρμα. Συνεπώς, οι πιο ανοιχτόχρωμοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στον ήλιο. Η μελατονίνη, επίσης, ενεργοποιεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων, οπότε μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση πανάδων από τον ήλιο.


Καρότα

Το β-καροτένιο που βρίσκουμε στα καρότα όχι μόνο προλαμβάνει την ζημιά του ηλίου, αλλά μπορεί και να την αναστρέψει. Σε μια πρόσφατη έρευνα, γυναίκες λάμβαναν καθημερινά μια δόση 30 mg β-καροτένιου (περίπου έξι καρότα) για τρεις μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική αύξηση στην προστασία από τα σημάσια πρόωρης γήρανσης που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, καθώς και αποκατάσταση κυττάρων που είχαν υποστεί βλάβη.


Ρόδι

Το ρόδι προσφέρει εκπληκτική προστασία από τον ήλιο, με την υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Οι ιδιότητές του για κυτταρική ανάπλαση ξεπερνούν πολλά τρόφιμα, και επιπλέον βοηθούν στο να μην αποδομείται το κολλαγόνο του δέρματος. Το αντιοξειδωτικό ανθοκυανίνη προστατεύει την επιδερμίδα από περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να το βλάψουν. Με λίγα λόγια, το ρόδι είναι ένα… δερματικό superfood.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου