Τα καγκουρό είναι αριστερόχειρες

Ερευνητές που μελετούν τα καγκουρό στην Αυστραλία αντικρούουν την αντίληψη ότι η προτίμηση για τη χρήση του ενός ή του άλλου χεριού είναι ένα χαρακτηριστικό που ανέπτυξαν κυρίως οι άνθρωποι και τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.




Ρώσοι και Αυστραλοί επιστήμονες υποστήριξαν σήμερα ότι τα καγκουρό παρουσιάζουν μια φυσική προτίμηση να χρησιμοποιούν το αριστερό χέρι τους για να τρώνε, να καθαρίζονται και για άλλες δραστηριότητες. Έτσι, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες, τα περισσότερα καγκουρό είναι αριστερόχειρα.

Η έρευνα αυτή, εκτός από τη συμπεριφορά των καγκουρό ρίχνει επίσης λίγο φως σε μια πλευρά της εξέλιξης των θηλαστικών. "Διαπιστώσαμε έναν αυξημένο βαθμό προτίμησης στη χρήση του ενός χεριού, παρόμοιο με αυτόν του δικού μας είδους", είπε ο βιολόγος Γεγκόρ Μαλασίτσεφ του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία. "Στα δίποδα καγκουρό, σε όλες τις κινήσεις τους που μελετήσαμε, υπήρξε μια σημαντική προτίμηση για τη χρήση του αριστερού χεριού στα περισσότερα από αυτά", πρόσθεσε.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν περίμεναν να βρουν μια τέτοια προτίμηση στα καγκουρό ή σε άλλα μαρσιποφόρα, λόγω των διαφοροποιήσεων που παρουσιάζονται στους εγκεφάλους αυτών των ζώων σε σύγκριση με τα πρωτεύοντα θηλαστικά. "Οποιαδήποτε μελέτη αποδεικνύει ότι ένα δίποδο είδος ζώου έχει προτίμηση στο ένα από τα δύο "χέρια" του συμβάλλει στη μελέτη του εγκεφάλου και της εξέλιξης των θηλαστικών", εξήγησε η Τζανίν Ίνγκραμ του Πανεπιστημίου της Τασμανίας. "Ακόμη και στην επιστημονική κοινότητα υποθέταμε ότι η προτίμηση στο ένα ή το άλλο χέρι είχε αναπτυχθεί κυρίως στους ανθρώπους και στα πρωτεύοντα", είπε.



Τα καγκουρό είναι φυτοφάγα ζώα, με πολύ δυνατά, μεγάλα πόδια και μια μυώδη ουρά. Μετακινούνται συνήθως με πηδήματα και επειδή στέκονται όρθια μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα δύο "χέρια" τους.

Οι ερευνητές παρατήρησαν δύο είδη καγκουρό και ένα είδος ουάλαμπι (μικρότερο είδος της οικογένειας των καγκουρό) στην Αυστραλία και την Τασμανία. Διαπίστωσαν ότι τα δύο μεγάλα, δίποδα είδη καγκουρό, το ανατολικό γκρίζο καγκουρό και το κόκκινο καγκουρό είναι αριστερόχειρα ενώ το ουάλαμπι χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι για να τρώει φύλλα ενώ κρατάει τα κλαδιά των δέντρων με το δεξί. Από την άλλη, οι δεντρολαγοί (δενδρόβιο καγκουρό) δεν έχει κάποια σαφή προτίμηση στο ένα από τα δύο χέρια του.

Η έρευνα, που έγινε με την υποστήριξη της National Geographic Society, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου