Hadrian: Χτίζει σπίτι μέσα σε 2 ημέρες (video)

Η δουλειά του χτίστη δεν θα λέγαμε ότι αποτελεί στόχο ζωής για τους νέους της σημερινής εποχής και λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των χτιστών αυξάνεται, έπρεπε να βρεθεί μια λύση για να καλυφθεί το κενό τους μέσα στα επόμενα χρόνια.



Αυτό σκέφτηκε ο Mark Pivac, μηχανικός αεροσκαφών και εφευρέτης από το Perth της Αυστραλίας, και κατασκεύασε το Hadrian, την πρώτη ρομποτική και πλήρως αυτόματη μηχανή στον κόσμο που μπορεί να χτίσει μέσα σε 2 ημέρες ένα ολόκληρο σπίτι, κάτι που θα χρειαζόταν κανονικά 4-6 εβδομάδες δουλειάς για μια ομάδα εργατών.


Σύμφωνα με τον εφευρέτη, “Οι άνθρωποι στρώνουν τούβλα εδώ και περίπου 6000 χρόνια, ενώ από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, αναζητούν τρόπους αυτοματοποίησης της διαδικασίας. Τώρα, όμως, έχουμε στη διάθεση μας τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να τα καταφέρουμε με επιτυχία”

Το Hadrian έχει τη δυνατότητα να στρώνει 1000 τούβλα/ώρα και φυσικά να λειτουργεί 24/7 για 365 ημέρες το χρόνο, άρα μπορεί να χτίζει 150 σπίτια κάθε χρόνο. Το λογισμικό του δημιουργεί ένα τρισδιάστατο σχέδιο του σπιτιού ή της κατασκευής (CAD), στη συνέχεια υπολογίζει την ακριβή τοποθεσία κάθε τούβλου και δημιουργεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί για την κοπή και την εναπόθεση των τούβλων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί ποιοτικό έλεγχο τον τούβλων που τοποθετούνται (να μην υπάρχουν σπασμένα ή κακοτεχνίες) και δημιουργεί τους απαραίτητους διαδρόμους για να περάσουν αργότερα οι σωλήνες ύδρευσης ή τα καλώδια.

Έχουν επενδυθεί περισσότερα από $7 εκατ. δολάρια Αυστραλίας στο project (περίπου €5 εκατ.) και η χρήση αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σύντομα στη Δυτική Αυστραλία. Αν όλα πάνε καλά, θα προσπαθήσει να το προωθήσει σε όλο τον κόσμο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου