Μαριχουάνα: Πώς χρησιμοποιείται φαρμακευτικά;

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, η μαριχουάνα βρίσκεται – νομικά – σε μια γκρίζα ζώνη. Ακόμα και όταν εξακολουθεί να είναι παράνομη, οι ποινές που προβλέπονται δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που αναλογούν στην κατοχή ή διακίνηση σκληρών ναρκωτικών.



Σε άλλες περιοχές επιτρέπεται η αγορά και η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς, και χορηγείται με ιατρική συνταγή. Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις έχει βρει εφαρμογή η φαρμακευτική χρήση της μαριχουάνας.


Σαν παυσίπονο

Η πιο διαδεδομένη ιατρική χρήση της μαριχουάνας είναι για την καταπολέμηση του πόνου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις νευροπαθητικού πόνου, ενός πόνου που προκύπτει από νευρική βλάβη. Προτιμάται από τους γιατρούς καθώς είναι κατά πολύ λιγότερο εθιστική από τα οπιούχα φάρμακα, και δεν παρουσιάζει πρακτικά κανέναν κίνδυνο υπερβολικής δόσης.


Στην σκλήρυνση κατά πλάκας

Το Sativex είναι μία φαρμακευτική μορφή κάνναβης, που διανέμεται νόμιμα σε 25 χώρες σαν θεραπεία για τους επίπονους σπασμούς που προκαλεί η σκλήρυνση κατά πλάκας. Το Sativex είναι ένα σπρέι που λαμβάνεται διά του στόματος, και φτιάχνεται από καθαρό απόσταγμα μαριχουάνας, και όχι συνθετικό – συνεπώς, η χρήση του έχει την ίδια επίδραση στον οργανισμό μας που θα είχε αν απλά την καπνίζαμε. Παρ’ όλα αυτά, το φάρμακο αυτό κοστίζει και δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που εξακολουθούν να μένουν πιστοί στην παράνομη – αλλά φθηνότερη – κάνναβη.


Για την ναυτία

Η φαρμακευτική μαριχουάνα χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση της ναυτίας που προκαλεί η χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο.


Σαν βοηθητικό για την όρεξη

Μία από τις παρενέργειες της κάνναβης είναι ότι ανοίγει την όρεξη, κι αυτό έχει βρει εφαρμογή σε διάφορες παθήσεις, από διατροφικές διαταραχές μέχρι ασθενείς που πάσχουν από AIDS και αντιμετωπίζουν πρόβλημα μυϊκής ατροφίας.


Για αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων

Μια ιδιαίτερη μορφή φαρμακευτικής μαριχουάνας δημιουργήθηκε στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, με το όνομα “Charlotte’s Web”, που η δομή της είναι υψηλή στο χημικό CBD, αλλά χαμηλή στο THC (το χημικό που δίνει τις ναρκωτικές ιδιότητες στο φυτό) και φαίνεται να βοηθά σημαντικά στην μείωση επιληπτικών κρίσεων σε ενήλικες αλλά και παιδιά.


Στην διάσειση

Εξακολουθούν να γίνονται μελέτες για να ανακαλυφθεί κατά πόσο η κάνναβη έχει την δυνατότητα να βοηθήσει έπειτα από εγκεφαλικό τραύμα, όπως η διάσειση.


Για την νόσο Αλτσχάιμερ

Έχουν διεξαχθεί μελέτες σε τρωκτικά μόνο – καθώς η αμφιλεγόμενη θέση της μαριχουάνας δυσκολεύει περαιτέρω έρευνα σε ανθρώπους – αλλά φαίνεται πως η μαριχουάνα βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων με την μνήμη και αλλαγές που προκαλούνται στον εγκέφαλο από την νόσο Αλτσχάιμερ.


Στην διπολική διαταραχή

Μια μικρή μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακάλυψε πως η μαριχουάνα φαίνεται να βοηθά στην σταθεροποίηση του εγκεφάλου ανθρώπων που υποφέρουν από διπολική διαταραχή. Οι επιστήμονες βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλες μελέτες που ισχυρίζονται ότι το ναρκωτικό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών ασθενειών, αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως αμφιλεγόμενα.


Πώς λειτουργεί η διαδικασία;

Ο εγκέφαλός μας ήδη παράγει ορισμένες χημικές ενώσεις που η δράση τους είναι παρόμοια με της μαριχουάνας, οι οποίες δρουν ενάντια του πόνου, των φλεγμονών και άλλων διαδικασιών. Πολλές φορές, η χρήση μαριχουάνας ενισχύει την δράση αυτών των χημικών. Η φαρμακευτική μαριχουάνα καταναλώνεται είτε με κάπνισμα, είτε σαν υγρό απόσταγμα, είτε σε φαγώσιμη μορφή (συνήθως σε γλυκίσματα). Οι παρενέργειές της, που συνήθως διαρκούν για λίγη ώρα, είναι αισθήματα ζάλης, υπνηλία, και αισθήματα ευφορίας. Πιθανές πιο δυσάρεστες παρενέργειες αποτελούν τα αισθήματα άγχους ή ψύχωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου