Νομπελίστες υπεραμύνονται της χρήσης πειραματόζωων στην επιστημονική έρευνα

Υπενθυμίζοντας τις «μεγάλες προόδους» που προσφέρει στην ιατρική η χρήση ζώων στην έρευνα, δεκαέξι νομπελίστες και 149 επιστημονικοί οργανισμοί αντιδρούν στην πρόταση ενός εκατομμυρίου ευρωπαίων πολιτών για κατάργηση των πειραματόζωων.



«Δεν επιθυμούμε να συνεχιστεί για πάντα η χρήση ζώων στην έρευνα, και η ερευνητική κοινότητα είναι προσηλωμένη στην αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων. Παρόλα αυτά, δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο» γράφουν οι 16 κορυφαίοι επιστήμονες σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε την κυριακή στους βρετανικούς Times και τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Οι υπογράφοντες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αγνοήσει το αίτημα της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών Stop Vivisection, το οποίο έχουν υπογράψει 1,73 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες, ανάμεσά τους και 1.952 από την Ελλάδα.

Οι Πρωτοβουλίες Ευρωπαίων Πολιτών είναι ένα εργαλείο άμεσης δημοκρατίας που θεσμοθετήθηκε στην ΕΕ πριν από τρία χρόνια και υποχρεώνει την Κομισιόν να εξετάζει και να απαντά σε αιτήματα που έχουν υπογραφεί από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες.

Η Πρωτοβουλία ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να ακυρώσει την οδηγία 2010/63/EU για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς, και να παρουσιάσει νέα πρόταση που καταργεί τους πειραματισμούς σε ζώα και καθιστά υποχρεωτική τη χρήση [...] δεδομένων που σχετίζονται άμεσα με το ανθρώπινο είδος». 

Η Επιτροπή έχει περιθώριο να απαντήσει μέχρι τον Ιούνιο.

Ωστόσο όπως σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, πολλοί ειδικοί αμφιβάλλουν ότι η Κομισιόν θα ακυρώσει την οδηγία, η οποία συμφωνήθηκε έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, και να επιστρέψει έτσι στην κατάσταση που υπήρχε πριν από το 1986.

«Έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε την ιατρική έρευνα και να αναπτύξουμε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στη χρήση ζώων στην έρευνα» γράφουν οι 16 νομπελίστες στην επιστολή τους. «Η κατάργηση της Οδηγίας θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς τα πίσω τόσο για την ευημερία των ζώων στην ΕΕ όσο και για τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στην προώθηση της υγείας για τον άνθρωπο και τα ζώα» καταλήγουν. 

Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τελικα,αντικειμενικα,υπαρχουν εναλλακτικοι τροποι ,για να γινουν πειραματα και δοκιμες; Φυσικα και δεν πρεπει να χρησιμοποιουνται ζωα για πειραματα!! Δεν μπορω να κατανοησω,ποιο ειναι το επιχειρημα των επιστημονων αυτων,που εξακολουθουν να χρησιμοποιουν πειραματοζωα.

Δημοσίευση σχολίου