Εφικτή η αυτοανάπλασης της καρδιάς;

Βάσιμες ελπίδες για αναγέννηση του καρδιακού μυ μετά από βλάβη δημιουργεί η ανακάλυψη ενός τύπου πρόδρομων βλαστικών κυττάρων, τα οποία είναι επιφορτισμένα αποκλειστικά με τον σχηματισμό της καρδιάς. 



Σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζόναθαν Επστάιν του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, κατάφεραν να εντοπίσουν σε ποντίκια καρδιομυοβλάστες, οι οποίοι έχουν μόλις ωριμάσει πέρα από το στάδιο του να είναι πολυδύναμα -δηλαδή να μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο της καρδιάς- και έτσι μπορούν πλέον να γίνουν μόνο κύτταρα του μυ της καρδιάς (καρδιομυοκύτταρα).

Οι επιστήμονες ελπίζουν να καταφέρουν να εισάγουν καρδιομυοβλάστες σε ασθενείς με κατεστραμμένα τμήματα καρδιακού ιστού ή πρώτα να καλλιεργούν στο εργαστήριο αυτά τα τμήματα και μετά να τα εμφυτεύουν ολόκληρα στην καρδιά. Είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθούν νέα φάρμακα, τα οποία θα ωθούν την καρδιά να παράγει νέα καρδιομυοκύτταρα. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι να διαπιστώσουν σε εργαστηριακές συνθήκες κατά πόσο αυτά τα πρόδρομα κύτταρα μπορούν όντως να αναγεννήσουν την καρδιά μετά από έμφραγμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου