12 καταστροφικά αποτελέσματα της αφυδάτωσης

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αφυδατωθούμε. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται στο 60% του από νερό, και αν χάσουμε ακόμα και το 1,5% από αυτό, βρισκόμαστε στα όρια.





Η αφυδάτωση μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, και οι επιπτώσεις της κυμαίνονται από τις ενοχλητικές (κούραση, άσχημη αναπνοή) μέχρι τις πιο επικίνδυνες, όπως διάσπαση προσοχής κατά την οδήγηση.


Κακές μυρωδιές

Η αφυδάτωση μπορεί να κάνει την ανάσα μας να μυρίζει άσχημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σάλιο μας έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, η έλλειψη σάλιο αφήνει τα μικρόβια στο στόμα να πολλαπλασιαστούν, οδηγώντας στις άσχημες μυρωδιές.


Μας κάνει να θέλουμε ζάχαρη

Η αφυδάτωση μερικές φορές μας κάνει να αισθανόμαστε πεινασμένοι, ιδιαίτερα για κάτι γλυκό. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν γυμναζόμαστε χωρίς να πίνουμε νερό. Το σώμα μας ξοδεύει υδατάνθρακες με ταχύτερο ρυθμό, και τα “αποθέματά” μας αδειάζουν. Συνεπώς, μετά την άσκηση θέλουμε να τους αναπληρώσουμε απεγνωσμένα.


Καταστρέφει την γυμναστική

Πέρα από την επιθυμία που μας δημιουργεί για υδατάνθρακες, η αφυδάτωση δεν μας αφήνει να γυμναστούμε σωστά. Αν μας λείπει έστω και 2% του νερού στο σώμα μας, η απόδοσή μας πέφτει κατά 10%, συνεπώς κουραζόμαστε δυσανάλογα με το πόση δουλειά κάνουμε.


Προκαλεί ξηροδερμία

Για να είναι το δέρμα μας υγιές και λαμπερό, πρέπει να ενυδατωνόμαστε τακτικά και… εκ των έσω. Και μάλιστα, οι ποσότητες νερού που πίνουμε ποικίλλουν ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας. Αν γυμναζόμαστε τακτικά ή πίνουμε μεγάλες ποσότητες καφέ, πρέπει να πίνουμε ακόμα περισσότερο νερό. Επίσης, μια συμβουλή των ειδικών είναι να μην καθόμαστε περισσότερο από πέντε λεπτά στο ντους, και να χρησιμοποιούμε μόνο χλιαρό νερό, καθώς το ζεστό μπορεί να ξηράνει το δέρμα μας ακόμα περισσότερο.



Προβλήματα στην οδήγηση

Έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι η οδήγηση ενώ είμαστε αφυδατωμένοι είναι παρόμοια με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Η προσοχή αποσπάται πιο εύκολα, και αυξάνονται οι πιθανότητες για ατυχήματα.


Μας εξαντλεί

Η υπνηλία που μας πιάνει το απόγευμα μπορεί να οφείλεται στην αφυδάτωση, καθώς μας ρίχνει την πίεση, αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και μειώνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο – όλα αυτά ικανά να μας κουράσουν.


Χαλάει την διάθεση

Νιώθετε εκνευρισμένοι; Ένα ποτήρι νερό ίσως σας φτιάξει την διάθεση. Μια από τις νευρολογικές επιπτώσεις της αφυδάτωσης είναι ότι μας κάνει οξύθυμους. Ακόμα και σε πολύ ήπιες περιπτώσεις αφυδάτωσης, υπάρχει η πιθανότητα να υποφέρουμε από πονοκεφάλους, έλλειψη συγκέντρωσης και κακή διάθεση.


Μας κάνει να κρυώνουμε

Μία από τις πολλές λειτουργίες του νερού είναι ότι διατηρεί την θερμοκρασία του σώματός μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, η ροή του αίματος στο δέρμα ελαττώνεται, κι αυτό μας κάνει να κρυώνουμε – ακόμα κι αν δεν βρισκόμαστε σε ιδιαίτερα ψυχρό περιβάλλον.


Προκαλεί κράμπες

Καθώς η αφυδάτωση μειώνει την κυκλοφορία του αίματος, κινδυνεύουμε να πάθουμε κράμπες στους μύες. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα προσπαθεί να προστατέψει τα ζωτικά του όργανα, συνεπώς απομακρύνει τα υγρά από τις λιγότερο “σημαντικές” περιοχές. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στις κράμπες είναι η διατάραξη των επιπέδων νατρίου και καλίου λόγω της υπερβολικής εφίδρωσης.


Προκαλεί ζαλάδες

Δεν είναι μόνο οι μύες που υποφέρουν από την μειωμένη κυκλοφορία του αίματος, αλλά και ο εγκέφαλος. Επίσης, η αφυδάτωση, ακόμα και σε ήπια μορφή, παρεμβαίνει στην ικανότητά μας να λάβουμε αποφάσεις και να σκεφτούμε καθαρά. Οι γυναίκες φαίνονται να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές τις επιπτώσεις, σύμφωνα με το βρετανικό Journal of Nutrition.


Προκαλεί πονοκεφάλους

Η αφυδάτωση πειράζει τα επίπεδα σεροτονίνης στο σώμα, κι αυτό προκαλεί πονοκεφάλους. Επίσης, τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο αντιδρούν άμεσα στα επίπεδα νερού στο σώμα (είναι τα ίδια που προκαλούν τους άσχημους πονοκεφάλους μετά από κατανάλωση αλκοόλ) και μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και ημικρανίες. Την επόμενη φορά που νιώθετε τον πονοκέφαλο να έρχεται, πιείτε ένα με δύο ποτήρια νερό, και φάτε μερικά φρούτα, και ίσως καταφέρετε να τον εξαφανίσετε χωρίς παυσίπονα.


Προκαλεί δυσκοιλιότητα

Το νερό είναι αναγκαίο και για την σωστή λειτουργία του εντέρου. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, το σώμα μας χρησιμοποιεί αποθέματα νερού από εκεί, κάνοντάς το δύσκολο να ενεργηθούμε. Πάντως, η κατανάλωση περισσότερου νερού – όταν είμαστε σωστά ενυδατωμένοι – δεν πρόκειται να βοηθήσει με δυσκοιλιότητα που προκαλείται από άλλους λόγους, όπως από διάφορα φάρμακα ή από έλλειψη φυτικών ινών στην διατροφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου