Βιονικός φακός επαφής χαρίζει υπερόραση

Ονομάζεται Ocumetrics Bionic Lens και είναι ο βιονικός φακός που ανέπτυξε ο καναδός επιστήμονας και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας, δρ Γκαρθ Ουέμπ. Ο φακός, πέρα από την αποκατάσταση της όρασης υπόσχεται, σύμφωνα με τον δημιουργό του, και την ενίσχυσή της και μάλιστα σε όρια που ξεπερνούν το 100/100.



Η εμφύτευση του φακού πραγματοποιείται μέσα σε οκτώ λεπτά με τη βοήθεια μιας σύριγγας. Ο φακός από βιοσυμβατό πολυμερές υλικό βρίσκεται «διπλωμένος» μέσα σε αλατούχο διάλυμα και αναδιπλώνεται κατά την τοποθέτησή του. Σύμφωνα με τον ειδικό, μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα η όραση του ασθενούς θα αποκαθίσταται πλήρως και θα γίνεται «έως και τρεις φορές ισχυρότερη».

Η διαδικασία της τοποθέτησης του φακού υπερόρασης, όπως παρομοιάζεται κατά τον επινοητή του, είναι το ίδιο ντελικάτη και ανώδυνη με την επέμβαση του καταρράκτη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο ασθενής με τη «βιονική» όραση, θα είναι σε θέση να διακρίνει άψογα τα γράμματα στον γνωστό πίνακα Snellen – ο οποίος χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της οπτικής οξύτητας – ακόμα και από απόσταση έξι μέτρων.

Για την ώρα παρόλα αυτά, ο δρ Ουέμπ δεν αποκαλύπτει περισσότερες πληροφορίες γύρω από τον φακό επαφής.

Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της υπερόρασης όμως, οι περισσότεροι από εμάς αρκούμαστε στους κοινούς φακούς επαφής. Νέα αμερικανική μελέτη μικρής κλίμακας των ειδικών του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδειξε ότι οι άνθρωποι που φορούν καθημερινά τους φακούς επαφής, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής, καθώς οι φακοί μπορούν να αλλοιώσουν την ευαίσθητη ισορροπία των μικροοργανισμών που ζουν στα μάτια.

Βακτήρια του δέρματος ενδεχομένως να μεταφέρονται στα μάτια κατά
 την τοποθέτηση των φακών επαφής


Ως γνωστόν, όσοι φορούν φακούς επαφής είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε φλεγμονές των οφθαλμών. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη μικροβιολόγο Μαρία Γκλόρια Ντομίγκεθ-Μπέλο, με τη βοήθεια γενετικών αναλύσεων, είδαν ότι όσοι επιλέγουν να φορούν φακούς επαφής αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μεταβολών ως προς τη σύνθεση του μικροβιώματος – των βακτηριακών κοινοτήτων δηλαδή - στην επιφάνεια των ματιών τους.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το να βάζει κανείς στο μάτι του ένα ξένο σώμα όπως π.χ. ο φακός επαφής, δεν αποτελεί μια ουδέτερη πράξη», δήλωσε η Ντομίγκεθ-Μπέλο. Συγκριτικά με όσους δεν χρησιμοποιούν φακούς επαφής, η καθημερινή χρήση των φακών φάνηκε να τριπλασιάζει τον αριθμό ορισμένων ειδών βακτηρίων (μεθυλοβακτηρίων, λακτοβάκιλλων, ψευδομονάδων κ.ά.), γεγονός που καθιστά το μάτι πιο ευάλωτο σε φλεγμονές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποτελέσματα χρήζουν περαιτέρω μελέτης για να διευκρινιστεί κατά πόσο αυτή η αλλαγή στον μικροβιακό «ζωολογικό κήπο» των οφθαλμών, οφείλεται στα δάχτυλα που αγγίζουν τα μάτια κατά την τοποθέτηση των φακών, ή στην συνεχή πίεση που ασκούν οι φακοί πάνω στα μάτια και η οποία ενδεχομένως να επηρεάζει τους μικροοργανισμούς που ζουν εκεί.

Οι ειδικοί συστήνουν το πλύσιμο των χεριών πριν από την τοποθέτηση ή την αφαίρεση των φακών επαφής, τον συχνό και σχολαστικό καθαρισμό των φακών επαφής, όπως επίσης και τον εποχικό πρωτεϊνικό ή βιολογικό καθαρισμό τους (ανάλογα με το είδος του φακού). Στην περίπτωση των ημερήσιων ή των μηνιαίων φακών, η αντικατάστασή τους θα πρέπει να γίνεται τακτικά, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των Αμερικανών παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, που πραγματοποιείται στη Νέα Ορλεάνη (30 Μαΐου-2 Ιουνίου).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου