H πρώτη οθόνη-«δέρμα»

Ομάδα επιστημόνων του University of Central Florida, υπό τον καθηγητή Ντεμπάσις Τσάντα.  ανέπτυξε μια τεχνική που επιτρέπει τη δημιουργία της πρώτης πλήρως έγχρωμης, εύκαμπτης και λεπτής οθόνης, εμπνεόμενη από τη φύση.








Οι κλασικές οθόνες, όπως αυτές στα κινητά, απαιτούν πηγή φωτός, φίλτρα και γυαλί. Αλλά τα ζώα όπως οι χαμαιλέοντες, τα χταπόδια και τα καλαμάρια γεννιούνται με λεπτές, εύκαμπτες «οθόνες» που μπορούν να αλλάζουν χρώμα και δεν χρειάζονται φως. Ο λόγος, φυσικά, για το δέρμα τους.

Όπως αναλύεται σε σχετική δημοσίευση στο Nature Communications, οι ερευνητές είναι σε θέση να αλλάζουν το χρώμα στην εξαιρετικά λεπτή, νανοδομημένη επιφάνεια, εφαρμόζοντας τάση.
Η μέθοδος αυτή δεν χρειάζεται τη δική της πηγή φωτός, καθώς απλά αντικατοπτρίζει το φως που υπάρχει γύρω στο περιβάλλον.

Ένα λεπτό στρώμα υγρού κρυστάλλου είναι περασμένο σε μία μεταλλική νανοδομή που θυμίζει στον σχεδιασμό...αυγοθήκη, απορροφώντας κάποια μήκη κύματος και ανακλώντας κάποια άλλα. 

Τα χρώματα που ανακλώνται μπορούν να ελεγχθούν μέσω της τάσης που εφαρμόζεται στο στρώμα αυτό.

Η εν λόγω μέθοδος χαρακτηρίζεται ριζοσπαστική, καθώς βρίσκεται πολύ μπροστά από προηγούμενες έρευνες, οι οποίες μπορούσαν να παράγουν μόνο μια περιορισμένη γκάμα χρωμάτων. 

Επίσης, η οθόνη είναι εξαιρετικά λεπτή- πιο λεπτή ακόμα και από μια ανθρώπινη τρίχα, οπότε και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εύκαμπτα υλικά.

«Το καμουφλάζ, τα ρούχα, τα αξεσουάρ μόδας- όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν» λέει ο Τσάντα. «Γιατί να χρειάζομαι 50 πουκάμισα εάν μπορώ απλά να αλλάζω το χρώμα και το σχέδιο;».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου