8 τρόποι για κάψιμο θερμίδων

Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος και πιο πετυχημένος τρόπος για να κάψουμε περισσότερες θερμίδες παραμένει το να κινούμαστε περισσότερο. Οι παρακάτω οκτώ τρόποι, όμως, μπορούν να μας βοηθήσουν.






Γυμναστική

Με πολύ απλά λόγια, όσο περισσότερη ώρα γυμναζόμαστε, και όσο πιο έντονη η άσκηση, τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε. Αλλά ακόμα και λίγο περπάτημα κάθε μέρα μπορεί να κάνει την διαφορά, ειδικά σε άτομα που αντιμετωπίζουν παχυσαρκία. Το καλό με την γυμναστική είναι πως το σώμα μας εξακολουθεί να καίει θερμίδες ακόμα και μετά την άσκηση. Ενώ δεν είναι ακριβές για πόση ώρα επηρεάζεται ο μεταβολισμός μας, μια αρκετά ασφαλής υπόθεση είναι πως καίμε περισσότερες θερμίδες ακόμα και 24 ώρες μετά από την άσκηση.


Προπόνηση ενδυνάμωσης για χτίσιμο μυϊκής μάζας

Οι μύες χρησιμοποιούν περισσότερες θερμίδες από ό,τι το λίπος. Για να μιλήσουμε με νούμερα, 5 κιλά μυϊκής μάζας θα κάψουν 50 θερμίδες σε κατάσταση χαλάρωσης την ημέρα, ενώ 5 κιλά λίπους θα κάψουν μόνο 20 θερμίδες. Συνεπώς, είναι σοφό να περιλαμβάνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη στο πρόγραμμα γυμναστικής μας, ιδίως όσο μεγαλώνουμε και ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός. Οι μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες – συνεπώς κι αυτές που καίνε περισσότερες θερμίδες – είναι οι μηροί, οι κοιλιακοί, το στήθος και τα χέρια.


Πράσινο ή μαύρο τσάι με καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό, συνεπώς αυξάνει τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή μας γεμίζει ενέργεια, κι έτσι κινούμαστε περισσότερο. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση 250 mg καφεΐνης με κάθε γεύμα μπορεί να αυξήσει την καύση θερμίδων κατά 10%. Ακόμα περισσότερες μελέτες ανακάλυψαν πως το πράσινο και το μαύρο τσάι έχουν ευεργετικές ιδιότητες που δεν σχετίζονται με την περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη. Φαίνεται πως το τσάι “μπλέκεται” στην διαδικασία απορρόφησης υδατανθράκων από το σώμα μας, όταν καταναλώνεται κατά την διάρκεια του γεύματος. Πέρα από όλα αυτά, όμως, σκεφτείτε πως το να πίνουμε τσάι μαζί με το φαγητό αντί για ένα αναψυκτικό μας γλυτώνει από αρκετές περιττές θερμίδες.


Περισσότερα (αλλά μικρά) γεύματα

Κάθε φορά που τρώμε ένα γεύμα ή σνακ, “ενεργοποιούμε” το πεπτικό μας σύστημα· αυτό απαιτεί θερμίδες. Συνεπώς, είναι λογικό να καταναλώνουμε περισσότερα μικρά γεύματα ή σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας, αντί για δύο μεγάλα γεύματα.



Το πρωινό είναι σημαντικό

Είναι αποδεδειγμένο: αν προσπερνούμε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, κινδυνεύουμε να παχύνουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή στο τέλος της ημέρας μπορεί να νιώθουμε εξαντλημένοι και να… λιμοκτονούμε, οπότε να γεμίσουμε το σώμα μας με κενές θερμίδες. Στους εφήβους, το κακό ή καθόλου πρωινό έχει συνδεθεί με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος.


Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως απορροφούμε λιγότερες θερμίδες όταν καταναλώνουμε ασβέστιο από χαμηλά-σε-λιπαρά γαλακτοκομικά. Πέρα από αυτό, τα φαγητά με υψηλές περιεκτικότητες σε ασβέστιο συνδέονται με λιγότερο λίπος στην κοιλιά στους άντρες.


8 ποτήρια νερό την ημέρα

Οποιαδήποτε πράξη επιτελεί το σώμα μας ξοδεύει ενέργεια. Οπότε, η διατήρηση των υγρών του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα – όπως, προφανώς, και η αποβολή τους – βοηθούν. Το να πίνουμε 8 ποτήρια νερό ημερησίως, δηλαδή περίπου 2 λίτρα, μας βοηθά να καταναλώσουμε μέχρι και 100 περισσότερες θερμίδες. Αυτό σημαίνει 700 θερμίδες την εβδομάδα, και 2.800 τον μήνα. Και όλα αυτά από μία εντελώς φυσιολογική λειτουργία του σώματός μας! Προσοχή, όμως: υπάρχει κίνδυνος από την υπερβολική κατανάλωση νερού.


Νευρικές κινήσεις

Ποιος θα το περίμενε πως οι διάφορες νευρικές κινήσεις που κάνουμε καθημερινά, όπως όταν χτυπάμε ρυθμικά το πόδι μας στο πάτωμα, καίνε θερμίδες; Κι όμως, βγάζει απόλυτο νόημα, μιας και είναι κι αυτές πράξεις που επιτελεί το σώμα μας, και καταναλώνουν ενέργεια. Κάποιες έρευνες, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι αυτές οι μικρές κινήσεις είναι πολύ σημαντικές για ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία, ίσως περισσότερο κι από την γυμναστική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου