Μια σταγόνα αίματος αποκαλύπτει όλες τις ιογενείς λοιμώξεις

Μια μόνο σταγόνα αίματος αρκεί για να αποκαλυφθούν όλες οι λοιμώξεις από ιούς που έχει τώρα ένας άνθρωπος, αλλά και όσες είχε περάσει στο παρελθόν. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο. Η μέθοδος με την ονομασία VirScan, την οποία ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ, αποτελεί μεγάλη πρόοδο σε σχέση με τις υπάρχουσες διαγνωστικές τεχνικές, που ελέγχουν για κάθε έναν ιό ξεχωριστά κάθε φορά.

Την νέα εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ, με επικεφαλής τον Στέφεν Έλετζ, και έκαναν την σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science». Οπως αναφέρουν οι ερευνητές η εξέταση φέρνει στο φως όλο το ιστορικό λοιμώξεων από ιούς ενός ατόμου και δεν περιορίζεται στην επιμέρους ανάλυση για συγκεκριμένους μικροοργανισμούς. Μάλιστα η εξέταση είναι φθηνό, καθώς μπορεί να γίνει για μόνο 25 δολάρια.

Οι ερευνητές δοκίμασαν ήδη με επιτυχία το VirScan σε δείγματα αίματος από 569 ανθρώπους από διάφορες χώρες. Όπως διαπίστωσαν, κατά μέσο όρο κάθε άνθρωπος έχει στον οργανισμό του αντισώματα έναντι δέκα διαφορετικών ειδών ιών, στους οποίους έχει εκτεθεί στη διάρκεια της ζωής του. Οι άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν περισσότερα αντισώματα από ό,τι στις ανεπτυγμένες, προφανώς επειδή έχουν εκτεθεί σε περισσότερους ιούς. Ορισμένοι άνθρωποι (όχι πολλοί όμως) φέρουν στο αίμα τους ίχνη από έως 84 είδη ιών.

Το νέο τεστ «δουλεύει» ανιχνεύοντας ταυτόχρονα στο αίμα τα τυχόν αντισώματα από οποιοδήποτε από τα 206 είδη ιών (συνολικά πάνω από 1.000 στελέχη), τα οποία είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Κάθε φορά που το ανοσοποιητικό σύστημα συναντά έναν ιό για πρώτη φορά, γεννά αντισώματα, η παρουσία των οποίων διατηρείται στο αίμα, έτσι ώστε είναι δυνατό να γίνει αντιληπτή μετά από πολύ καιρό.

Προς το παρόν, το τεστ μπορεί να ελέγξει 100 δείγματα αίματος σε δύο έως τρεις μέρες, ενώ αυτή η ταχύτητα αναμένεται να βελτιωθεί κι άλλο στο μέλλον. Η αποτελεσματικότητά του κινείται στο 95% έως 100% και δεν δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα για ανθρώπους που δεν έχουν κάποια λοίμωξη.

Μελλοντικά, σύμφωνα με τον Έλετζ, το νέο τεστ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να ανιχνεύσει μαζικά τα αντισώματα όχι μόνο έναντι των ιών, αλλά και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου