Τι είναι ο άνεμος και γιατί φυσάει;

Είναι μια συνηθισμένη μέρα. Ξεκινάμε για τη βόλτα μας αλλά ξαφνικά αρχίζει να φυσάει ένας δυνατός άνεμος και μας χαλάει τα σχέδια. Πετάει μακριά τα καπέλα μας, σηκώνει τις γυναικείες φούστες. Πώς προκαλείται όμως; Από τι δημιουργείται;
Αρχικά, η Γη περιβάλλεται από ένα στρώμα μορίων αέρα, την ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα αποτελείται κυρίως από άζωτο και οξυγόνο. Ο άνεμος είναι οι κινήσεις πολλών από αυτά τα μόρια.

Συχνά αναφερόμαστε στα μόρια της ατμόσφαιρας, ως αέρας. Αν και φαινομενικά ο αέρας είναι χωρίς βάρος, στην πραγματικότητα συνεχώς ασκεί μια πίεση επάνω μας, λίγο μεγαλύτερη από ~2,5 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Τι συμβαίνει όταν φυσάει


Οι άνεμοι προκαλούνται από τις διαφορές στην πίεση του αέρα μεταξύ διαφόρων περιοχών. Η πίεση του αέρα ποικίλλει, λόγω των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας. Ο θερμότερος αέρας διαστέλλεται και καθώς τα μόρια του εξαπλώνονται πολύ μακριά, τείνει να ζυγίζει λιγότερο και η πίεση του να είναι μικρότερη. Τα μόρια του ψυχρού αέρα, πιέζονται μεταξύ τους και κάνουν τον αέρα να ζυγίζει περισσότερο και συνεπώς, να ασκεί μεγαλύτερη πίεση.Τα μόρια του αέρα σε γενικές γραμμές ρέουν από περιοχές με υψηλότερη πίεση σε περιοχές με χαμηλότερη πίεση. Αυτή η ροή του αέρα είναι αυτό που ονομάζουμε άνεμο.

Πώς θερμαίνεται ο αέρας όμως αλλάζοντας ουσιαστικά το βάρος του; 


Η απάντηση είναι από τον ήλιο. Οι ακτίνες του ηλίου φωτίζουν τη Γη. Η θερμότητα όμως απορροφάται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά μέρη. Ο αέρας πάνω από το νερό, για παράδειγμα, δεν θερμαίνεται τόσο γρήγορα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο ο αέρας πάνω από την ξηρά, με αποτέλεσμα διαφορετικές θερμοκρασίες του αέρα.

Ο θερμός αέρας είναι πιο ελαφρύς και ανεβαίνοντας, μετακινεί τον κρύο αέρα. Θέτει σε κίνηση τον κρύο αέρα και νιώθουμε ότι φυσάει.

Πηγή