Και τα φυτά έχουν ακοή

Νέα μελέτη από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, έδειξε ότι σπόροι καυτερής πιπεριάς (Chili – Capsicum annuum) είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται την παρουσία γειτονικών φυτών όταν όλες οι μορφές επικοινωνίας μεταξύ τους, πλην της ηχητικής, έχουν αποκλειστεί.
Πράσινη «ακοή»


Συγκεκριμένα, οι ειδικοί έβαλαν σπόρους καυτερής πιπεριάς σε οκτώ τρυβλία Petri (Petri dish) τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε έναν κύκλο γύρω από ένα γλαστράκι μάραθου (Foeniculum vulgare).

Ο μάραθος απελευθερώνει χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρα και στο χώμα οι οποίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη άλλων φυτών. Για τον λόγο αυτόν, οι ερευνητές δοκίμασαν να απομονώσουν τον μάραθο σε ένα κουτί, «φυλακίζοντας» έτσι τις «επιθετικές» προς άλλα φυτά χημικές του ουσίες. Σε άλλη περίπτωση, τοποθέτησαν το κουτί άδειο στο κέντρο χωρίς τον μάραθο μέσα.

Κατά τη διάρκεια όλων των δοκιμών, το σύνολο των φυτών βρισκόταν κλεισμένο μέσα σε ένα κουτί ηχομόνωσης προκειμένου να μην υπάρχουν παρεμβολές από εξωτερικά σήματα.Ανάπτυξη βάσει επικοινωνίας


Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η βλάστηση των σπόρων καυτερής πιπεριάς που είχαν εκτεθεί στον μάραθο ήταν πολύ πιο αργή συγκριτικά με εκείνη των σπόρων που δεν γειτόνευαν με το συγκεκριμένο φυτό. Την ταχύτερη ανάπτυξη ωστόσο, εμφάνισαν οι σπόροι που περιέβαλαν το γλαστράκι του μάραθου όταν εκείνος βρισκόταν σφραγισμένος.

Οι επιστήμονες επανέλαβαν τις δοκιμές με 2400 σπόρους καυτερής πιπεριάς σε 15 ξεχωριστά κουτιά. Αναλύοντας τα ευρήματα αυτά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των σπόρων αποτελούσε αποτέλεσμα της αντίδρασής τους σε κάποια μορφή ηχητικών σημάτων, τα οποία προετοίμαζαν τους σπόρους για την απελευθέρωση των χημικών ουσιών του μάραθου. Το γεγονός ότι αυτά τα χημικά δεν κατάφερναν να φτάσουν ποτέ όταν ο μάραθος ήταν σφραγισμένος, εξηγεί την ταχύτερη ανάπτυξη των σπόρων της πιπεριάς γύρω του (οι σπόροι αυτοί, λένε οι ερευνητές, είχαν ακούσει την παρουσία του μάραθου και είχαν προετοιμαστεί για την επίθεσή του).

Από την πλευρά του ο δρ Ρίτσαρντ Κάρμπαν από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντείβις, στις ΗΠΑ, έσπευσε να σχολιάσει ότι πάρα το γεγονός ότι η μελέτη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, υποδεικνύει για άλλη μι αφορά ότι τα φυτά διαθέτουν έναν ιδιαίτερο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους. Αυτός ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος στους επιστήμονες.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των αυστραλών επιστημόνων παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Πηγή