Ένα τυχερό λουλούδι από τον ουρανό

Στις βουδιστικές γραφές αναφέρεται ως Udumbara (που σημαίνει «τυχερό λουλούδι από τον ουρανό») και η σπάνια άνθισή του, και μάλιστα σε πολύ περίεργα σημεία, συνδέεται με διάφορους θρύλους που έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί γύρω από το όνομά του.




Για παράδειγμα, οι Βουδιστές λένε ότι «το λουλούδι Udumbara ανθίζει κάθε 3.000 χρόνια και είναι αποτέλεσμα υπερφυσικών φαινομένων, γι’ αυτό συχνά το συναντάμε επάνω στα αγάλματα του Βούδα. Είναι ένα θεϊκό λουλούδι που έρχεται από τον ουρανό…»!





Στους ινδικούς μύθους είναι γνωστό με την ονομασία «Youtan Poluo» και λέγεται ότι η άνθισή του συνδέεται με την άφιξη του ιερού βασιλιά Sage στη Γη, ενώ η εμφάνισή του στους κήπους των σπιτιών υποδηλώνει την καλή τύχη της οικογένειας που κατοικεί εκεί.



Δεν έχει κάποια επιστημονική ονομασία (μέχρι στιγμής τουλάχιστον), ενώ αποτελείται από λεπτούς διάφανους βλαστούς, στην κορυφή των οποίων αναπτύσσονται μικροσκοπικά λευκά άνθη που δεν ξεπερνούν το 1 χιλιοστό σε μέγεθος.



Το φυτό αναπτύσσεται κυρίως επάνω σε κορμούς μπαμπού αλλά και στα φύλλα διάφορων φυτών, πάνω σε φρούτα, ακόμη και σε μεταλλικούς σωλήνες, εμφανίζοντας από 18-28 άνθη, η μυρωδιά των οποίων δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, γεγονός που κάνει το Udumbara αμέσως αντιληπτό.









Πηγή