Ένα πρωτόγονο ψάρι που περπατάει (Vid)

Ένα σπάνιο αφρικανικό ψάρι που περπατάει χρησιμοποιώντας τα πτερύγιά του, δείχνει πώς οι πρόγονοί μας βγήκανε στη στεριά πριν από εκατομμύρια χρόνια.






Το "ζωντανό απολίθωμα" που ονομάζεται Protopterus annectens, είναι ένα πρωτόγονο ψάρι, με ατροφικά βράγχια που αναπνέει με πνεύμονες και μπορεί να διανύει μικρές αποστάσεις στην ξηρά.



Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το είδος αυτό διατηρεί ομοιότητες με τα πρώτα ζώα που βγήκαν από τη θάλασσα στη στεριά και εξελίχθηκαν πρώτα σε αμφίβια, μετά σε ερπετά και τελικά σε εμάς- τα θηλαστικά-, χωρίς να έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου τα τελευταία 230 εκατομμύρια χρόνια!

Ιχθυολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο μελέτησαν τον τρόπο κίνησης του Protopterus annectens (στη φωτογραφία) και εκτιμούν ότι η δυνατότητα του να "βαδίζει" πάνω σε επίπεδες επιφάνειες εξελίχθηκε πριν ακόμα βγουν στη στεριά τα πρώτα ζώα.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, ο τρόπος που περπατάει το ψάρι δεν είναι ο τέλειος τρόπος μετακίνησης, αρκεί όμως για να του επιτρέπει να μετακινείται σε νέο ρυάκι όταν στερέψει το παλιό ή όταν θέλει να γλιτώσει από τους θηρευτές.



Πηγή