Η μεγάλη επιστροφή της σόμπας

Από τις πατροπαράδοτες ξυλόσομπες μέχρι τις μοντέρνες οικολογικές σόμπες pellet, το «ξεχασμένο» μέσο θέρμανσης επιστρέφει στο προσκήνιο, καθώς όλο και περισσότεροι λένε «αντίο» στα καλοριφέρ, το πετρέλαιο, την...κεντρική θέρμανση και τις δυσθεώρητες τιμές τους, προτιμώντας να επενδύσουν και πάλι σε μια σόμπα.


Ποιες είναι οι επιλογές μας σε αυτόν τον τομέα της αγοράς θέρμανσης; Πόσο συμφέρει το καύσιμο υλικό τους και πώς ακριβώς λειτουργούν; Μάθετε παρακάτω όσα χρειάζεται να ξέρετε αν σκέφτεστε να επιστρέψετε στην «ζεστασιά» της σόμπας.

Πόσα είδη υπάρχουν σήμερα; 
Αν θέλετε να ξεφύγετε από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, στην αγορά θα βρείτε τις κλασικέςσόμπες ξύλου, αλλά και τις πιο σύγχρονες και ολοένα πιο δημοφιλείς σόμπες pellet. Η διαφορά μιας σόμπας pellet από μια σόμπα ξύλου έγκειται κυρίως στην αυτονομία της πρώτης, καθώς μπορεί να προγραμματιστεί κατάλληλα και να καίει για πολλές ώρες πριν χρειαστεί ανατροφοδότηση. Επίσης, και στις δύο κατηγορίες θα βρείτε αερόθερμα μοντέλα, από τα οποία η θερμότητα εκπέμπεται από την σόμπα απευθείας στον χώρο, και μοντέλα νερού, τα οποία θερμαίνουν νερό που, συνδεόμενο με το υπάρχον δίκτυο σωληνώσεων, θερμαίνει τα σώματα του καλοριφέρ σας.

Τι είναι το pellet και πόσο κοστίζει; 


Για την περίπτωση του ξύλου και τα πλεονεκτήματά του έναντι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ήδη κάναμε το «crash test» εδώ. Τι είναι όμως το pellet, που ακούγεται όλο και περισσότερο;Πρόκειται για φυσικό οικολογικό καύσιμο (βιομάζα), που παράγεται κυρίως από ξύλο και άλλη οργανική ύλη και πωλείται σε μορφή μικρών κυλίνδρων. Στην ουσία είναι πεπιεσμένο πριονίδι, το οποίο χάρη στην ελάχιστη υγρασία, την συμπίεση και την ευκολία στην αποθήκευση, βελτιστοποιεί την αποδοτικότητα της σόμπας σας.

Φυσικά, το μεγάλο πλεονέκτημα του pellet είναι η οικονομία, καθώς πωλείται κατά μέσο όρο περίπου κατά 20-27 λεπτά του ευρώ/κιλό (ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου μισό λίτρο πετρελαίου). Η ποσότητα pellet που θα καταναλώνετε ανά ημέρα εξαρτάται από την ισχύ της σόμπας αλλά και την διάρκεια κατά την οποία θα την κρατάτε αναμμένη – γενικά υπολογίζεται πως το τελικό κόστος θέρμανσης θα είναι 50% μικρότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τι προϋποθέτει η εγκατάσταση μιας σόμπας; 


Κατ’ αρχήν, θα χρειαστεί μια «αναμονή», δηλαδή ένα άνοιγμα για την έξοδο καπνού, διαμέτρου οκτώ εκατοστών. Κατά κανόνα, η σόμπα χρειάζεται δύο αγωγούς, έναν για τον καπνό –που μπορεί να καταλήγει στην βεράντα σας, χωρίς να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα για εσάς ή για τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας, καθώς στην περίπτωση του pellet δεν παράγεται αιθάλη- και έναν για τον καθαρό αέρα με τον οποίο ανατροφοδοτείται η καύση.Έχετε επίσης υπόψη σας πως οι σόμπες pellet έχουνυποδοχή ρεύματος και πρέπει να παραμένουν συνδεδεμένες με πρίζα για να μπορέσει να ανάψει η φωτιά. Επίσης, χρειάζεται το μπουρί να έχει χώρο να υψωθεί κάθετα στη σόμπα για τουλάχιστον ενάμισι μέτρο. Ξεχάστε όμως την «παλιά» όψη της σόμπας της… γιαγιάς: τα νέα μοντέλα διαθέτουν led οθόνηκαι διάφορα προγράμματα για να ρυθμίσετε την θέρμανση. Χρειάζεται τέλος να ακολουθείτε μια«ρουτίνα» καθαρισμού της σόμπας και του σταχτοδοχείου, ώστε να την διατηρείτε σε καλή κατάσταση.

Στην περίπτωση που επιλέξετε μια σόμπα νερού (η οποία δηλαδή συνδέεται με τα σώματα του καλοριφέρ σας), θα πρέπει να προμηθευτείτε μαζί και το σχετικό «κολεκτέρ», από το οποίο το ζεστό νερό που παράγει η σόμπα θα διοχετεύεται στα θερμαντικά σώματα.

Πόσο στοιχίζει μία σόμπα και πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη; 


Η κατάλληλη για εσάς σόμπα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι σόμπες ξεκινούν από ισχύ 8ΚW, ενώ η ισχύς που θα επιλέξετε θα πρέπει να εξαρτάται από την κατάσταση του σπιτιού σας: Είναι νεόδμητο ή παλιάς κατασκευής; Μονοκατοικία ή διαμέρισμα; Ποιο είναι το ενεργειακό του προφίλ (κουφώματα, μονώσεις); Πόσων τετραγωνικών; Όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν για να καταλήξετε ποιο μοντέλο θα καλύψει τις ανάγκες σας.

Οι οικονομικές σόμπες pellet κυμαίνονται περίπου στα 1.000€ -η τιμή εξαρτάται από την ισχύ αλλά και από τον κατασκευαστή- ενώ μπορούν να φτάσουν τις 2.000-3.000 και πάνω για τις πιο «δυνατές» σόμπες που καλύπτουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες (φημισμένες για την ποιότητά τους είναι οι ιταλικές).

Πηγή