Γιατί τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό;

Το έχουμε δει όλοι: τα δελφίνια πολλές φορές κάνουν χαριτωμένα άλματα έξω από το νερό. Aναρωτηθήκατε όμως το γιατί;
Τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό, όχι μόνο για ένα συγκεκριμένο λόγο, αλλά για πολλούς.

Εξοικονόμηση ενέργειας


Όταν ταξιδεύουν τα δελφίνια, πολλές φορές πηδάνε έξω από το νερό, επειδή αθροιστικά, απαιτείται λιγότερη ενέργειαγια τη μετακίνησή τους, απ’ ότι αν διασχίζανε τη διαδρομή, κολυμπώντας μέσα στο νερό.Το νερό έχει αρκετά μεγαλύτερη αντίσταση απ’ ότι ο αέρας και με ένα καλό τίναγμα από το νερό στον αέρα, μπορούν να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα, εξοικονομώντας αρκετή ενέργεια.

Επίσης, συχνά ακολουθούν ένα πλοίο από πίσω. Γιατί το κάνουν αυτό; Όχι τόσο από χαρά αλλά για να μετακινηθούν εξοικονομώντας ενέργεια!

Πως γίνεται αυτό; 


Όταν το πλοίο κινείται, δημιουργεί ένα ”ρεύμα” προς τα μπροστά. Μπαίνοντας σε αυτό το ”ρεύμα” τα δελφίνια, κινούνται πιο εύκολα προς τα εμπρός!

Αναζήτηση τροφής


Ένας άλλος λόγος που τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό, είναι προς αναζήτηση τροφής.

Και θα μου πείτε πως γίνεται αυτό; Απλά από ψηλά έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τι συμβαίνει μέσα στη θάλασσα, όπως ακριβώς τα πουλιά που ψάχνουν για ψάρια.Επικοινωνία


Τα δελφίνια πηδάνε έξω από το νερό με ιδιαίτερο τρόπο, για διάφορους λόγους επικοινωνίας με άλλα δελφίνια, όπως για παράδειγμα για να επισημάνουν στα άλλα δελφίνια την έναρξη ή τη λήξη ενός ταξιδιού.

Επίσης, συνδυαστικά με το τίναγμα, βγάζουν κάποιους ήχους, προειδοποιώντας τα άλλα δελφίνια για κάποιον κίνδυνο.

Άμυνα


Ένας ακόμα λόγος που πηδάνε έξω από το νερό, είναι για λόγους άμυνας.

Πολλές φορές για να διώξουν από πάνω τους διάφορα παράσιτα ή παρασιτικά ψαράκια, πηδάνε και σκάνε στο νερό, ώστε να τα ξεφορτωθούν!

Επίσης, το ίδιο κάνουν για να ξεφορτωθούν κάποιον καρχαρία που θέλει να τα φάει, κάνοντάς του τη ζωή δύσκολη.

Ψυχαγωγία
Μην ξεχνάτε, όλα τα ζώα και όχι μόνο ο άνθρωπος, έχουν ανάγκη αποψυχαγωγία, φλερτ και ... χαβαλέ.

Έτσι και τα δελφίνια.

Πηδάνε έξω από το νερό παίζοντας με άλλα δελφίνια ή τα αρσενικά το κάνουν αυτό για να ”κυνηγήσουν” και να ”κατακτήσουν” το ταίρι τους, με επιδέξιες μανούβρες και τινάγματα εντυπωσιασμού.

Είναι όπως ότι κάνουνε οι άντρες για να εντυπωσιάσουν μια κοπέλα, που θέλουνε να ρίξουν!Βλέποντας λοιπόν ένα ή περισσότερα δελφίνια να πηδάνε έξω απο το νερό, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να φανταστούμε όλα αυτά, κι όμως!

Πηγή