Παυσίπονο ή παύση ζωής;

Πάλι πονάς; Πήρες ένα παυσίπονο, αλλά τίποτα. Πήρες και δεύτερο. Σου περνά απ΄το μυαλό να πάρεις και τρίτο; Ξανασκέψου το.






Οι ειδικοί προειδοποιούν: Η ανεξέλεγκτη χρήση Depon, Panadol και λοιπών διαδεδομένων αναλγητικών, μπορεί να αποβεί...μοιραία. Η συστηματική κατανάλωσή τους για μέρες, εδβομάδες, μήνες, με μία ελαφρώς αυξημένη δοσολογία, μπορεί να κάνει τη ζημιά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, έχουν έρθει αντιμέτωποι με 161 περιπτώσεις "κλιμακούμενης υπερβολικής δόσης" σε περίοδο 16 ετών.

Οι ασθενείς που έπαιρναν χάπια για την καταπράυνση χρόνιων πόνων, ίσως δε συνειδητοποιούσαν ότι έπαιρναν πάρα πολλά ή δεν αναγνώριζαν τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας (overdose) και της ηπατικής βλάβης, είπαν.

Και οι γιατροί ακόμα, είναι πιθανό να μην εντοπίσουν το πρόβλημα, εφόσον οι εξετάσεις αίματος δε θα δείξουν τα σταδιακά αυξανόμενα επίπεδα παρακεταμόλης στο αίμα, σε σχέση με ένα συμβατικό overdose, όπου κάποιος έχει καταπιεί αρκετά πακέτα του φαρμάκου.

Ο Δρ Κένεθ Σίμπσον (Dr Kenneth Simpson) και οι συνεργάτες του, εξέτασαν τα αρχεία 663 ασθενών που είχαν παραπεμφθεί στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

Οι 161 που έπαιρναν χάπια, υπερβαίνοντας συστηματικά το επιτρεπόμενο όριο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκεφαλικές και ηπατικές επιπλοκές και να πρέπει να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση ή να τους παρασχεθεί αναπνευστική βοήθεια. Ήταν επίσης πιθανότερο να κιδυνεύσει η ζωή τους, εξαιτίας αυτών των επιπλοκών.



"Δεν έχουν πάρει τα χάπια μια κι έξω, με σκοπό να βάλουν τέρμα στη ζωή τους. Με την πάροδο του χρόνου όμως, η βλάβη συσσωρεύεται και το αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί μοιραίο.", δήλωσε ο Δρ Κένεθ.

Ο καθηγητής υποστήριξε ακόμη, ότι οι ασθενείς πρέπει να λάβουν σοβαρά αυτή την προειδοποίηση.

"Αν οι άνθρωποι υποφέρουν από πόνους και η παρακεταμόλη δε βοηθά, αντί να σκέφτονται ότι μια "ενισχυμένη" δόση μπορεί να βοηθήσει, ας επισκεφθούν καλύτερα το φαρμακοποιό τους για να τους προτείνει μια εναλλακτική λύση για τον έλεγχο του πόνου ή να τους παραπέμψει σε κάποιον που μπορεί να κάνει κατι σχετικά με την αιτία του πόνου."

Το μήνυμα είναι σαφές: Εάν πάρεις μεγαλύτερη δόση απ' ό,τι ενδείκνυται, δε θα βελτιώσεις τον έλεγχο του πόνου, αλλά μπορεί να βλάψεις σοβαρά την υγεία σου.

Εν τω μεταξύ, ερευνητές στο Kings College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία, υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει ακριβώς πώς λειτουργεί η παρακεταμόλη στο αίμα.

Τώρα που οι επιστήμονες κατανοούν αυτό τον κύριο μηχανισμό, μπορούν να αρχίσουν να αναζητούν μόρια που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, για να μας ανακουφίσουν αποτελεσματικά από τον πόνο, αλλά που είναι λιγότερο τοξικά και δε θα οδηγήσουν σε επιπλοκές μετά από υπερβολική δόση.

Πηγή