Ένα από τα αρχαιότερα νομίσματα

Τα αργυρά δεκάδραχμα της αρχαίας Ελλάδας συγκαταλέγονται στα πιο σπάνια και περιζήτητα αρχαία νομίσματα, και το συγκεκριμένο, που χρονολογείται μεταξύ 409 και 406 π.Χ., χαρακτηρίζεται από εκπροσώπους του οίκου δημοπρασιών ως «ένα από τα αριστουργήματα της νομισματοκοπίας του τέλους του 5ου αι. π.Χ.».




Το αργυρό δεκάδραχμο από τον Ακράγαντα της Σικελίας, ένα από τα μόλις 12 αντίστοιχα νομίσματα που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, θα δημοπρατηθεί στις 4 Ιανουαρίου από τον οίκο δημοπρασιών CNG της Νέας Υόρκης, με την τιμή εκκίνησής του να έχει οριστεί στα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.



Το νόμισμα ζυγίζει 43,31 γραμμάρια και έχει διάμετρο 35,5 χιλιοστά. Ανήκει σε μια σειρά αναμνηστικών νομισμάτων που κόπηκαν στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. από πλούσιες πόλεις της Σικελίας. Στον εμπροσθότυπο απεικονίζεται το άρμα του Ήλιου και στον οπισθότυπο το σύμβολο της πόλης, δύο αετοί πάνω από έναν νεκρό λαγό.

Τα δεκάδραχμα έχουν ασυνήθιστο μέγεθος και υψηλότερη ονομαστική αξία σε σύγκριση με τα άλλα νομίσματα της Σικελίας, και οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες σχεδίαζαν τις παραστάσεις που τα κοσμούν. Τα σχέδια αυτού του νομίσματος αποδίδονται στον Μύρωνα και στον Πολυκράτη.

Πηγή