11 πύργοι που γέρνουν

Μπορεί ο πιο γνωστός κεκλιμένος πύργος να είναι της Πίζας αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Δείτε 11 κεκλιμένους πύργους που ίσως δεν γνωρίζατε.







Για αρχή δείτε ένα ενδιαφέρον infographic που είναι από την ιστοσελίδα της The Economist. Για παράδειγμα, ο Big Ben γέρνει βορειοδυτικά κατά 0,26ο και ο κεκλιμένος πύργος του Suurhusen στην Γερμανία γέρνει κατά 5,19ο.

1. Οι δύο πύργοι στην Μπολόνια, Ιταλία




Οι δύο κεκλιμένοι πύργοι είναι το σύμβολο της πόλης. Ο ψηλότερος, με ύψος 102 μέτρα, είναι των Asinelli και γέρνει περίπου κατά 2,5 μέτρα. Ο μικρότερος, είναι των Garisenda με ύψος 49 μέτρα, βρίσκεται ακριβώς απέναντι απ’ αυτόν των Asinelli και έχει κλίση 3,22 μέτρα. Οι Asinelli άρχισαν να χτίζουν τον πύργο τους το 1109. Μετά τον χτίσιμο του πύργου οι Garisenda αποφάσισαν ότι έπρεπε να φτιάξουν ένα ψηλότερο. Αυτό έκανε τους Asinelli να προσθέσουν μερικά μέτρα στον δικό τους. Κάθε φορά που πρόσθεταν οι μεν λίγα μέτρα στον πύργο τους πρόσθεταν και οι δε στον δικό τους. Κάποια στιγμή ο πύργος των Garisenda είχε φτάσει να γέρνει τόσο πολύ που οι αρχές της πόλης τους υποχρέωσαν να κόψουν την κορυφή του, προτού αυτή πέσει πάνω στους περαστικούς. Ο πύργος των Asinelli γέρνει περισσότερο κάθε χρόνο.

2. Μπιγκ Μπεν, Λονδίνο, Αγγλία




Ο Πύργος του Ρολογιού, γνωστός σαν Μπιγκ Μπεν γέρνει βορειοδυτικά κατά 0,26ο (43,5 εκατοστά), σύμφωνα με έγγραφα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Η κλίση του αυξάνεται κατά 0,9 χιλιοστά κάθε χρόνο από το 2003, και πιστεύεται πως γι’ αυτό ευθύνεται ένα πάρκινγκ και η επέκταση του μετρό του Λονδίνου.

3. Ο πύργος της εκκλησίας του Suurhusen, Γερμανία




Ο κεκλιμένος πύργος του Suurhusen είναι καμπαναριό στα τέλη του μεσαίωνα στο Suurhusen, ένα χωριό στην Ανατολική Φρισία της βορειοδυτικής Γερμανίας. Σύμφωνα με το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ήταν ο πιο κεκλιμένος πύργο του κόσμο, αν και το ρεκόρ διεκδικείται από το 2010 από το νεόκτιστο Capital Gate Tower στο Αμπού Ντάμπι. Το καμπαναριό στο Suurhusen είναι ο πιο κεκλιμένος πύργος στον κόσμο. Γέρνει περισσότερο και από τον Πύργο της Πίζας κατά 1,22 ο.

4. Ο πύργος της εκκλησίας του Bad Frankenhausen, Γερμανία




Στη γερμανική λουτρόπολη Bad Frankenhausen βρίσκεται ένας πύργος που γέρνει περισσότερο και από αυτόν την Πίζας. Η βύθιση του παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1650, και από τότε συνεχίζεται σταθερά. Ο πύργος είναι σκαρφαλωμένος στην πλαγιά ενός λόφου στην άκρη της πόλης. Οι ντόπιοι επιμένουν πως το κτήριο είναι ανθεκτικό και πως τα σπίτια -που βρίσκονται σε ακτίνα 23 μέτρων από την βάση του πύργου- δεν έχουν εγκαταλειφτεί. Μηχανικοί παρατήρησαν πως η ταχύτητα με την οποία ο πύργος γέρνει τελευταία έχει αυξηθεί σε 6 εκατοστά το χρόνο. Οι τοπικές και οι κρατικές αρχές συμφώνησαν να δαπανήσουν 1,5 εκατομμύρια δολάρια για να τον σταθεροποιήσουν.

5. Ο Πύργος της Πίζας, Ιταλία




Ο Πύργος της Πίζας έχει ύψος 56 μέτρα, διάμετρο 15,50 μέτρα και διαθέτει 297 βαθμίδες. Ο διάκοσμός του περιλαμβάνει 207 κίονες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού, από λευκό μάρμαρο και ψαμμίτη, που περιβάλλουν τους 7 αίθριους δακτυλίους, μέχρι το υπερώο όπου βρίσκεται το μικρότερο σε διάμετρο καμπαναριό, χωρίς επιπρόσθετη κορυφή όπου υπάρχουν 7 καμπάνες. 



Το χτίσιμο του άρχισε το 1173 και ολοκληρώθηκε το 1372. Από τα πρώτα χρόνια άρχισε να εμφανίζει μια κλίση και σήμερα έχει κλίση 5,5ο (περίπου 4 μέτρα). Τον Ιανουάριο του 1990 οι ιταλικές αρχές, λόγω αύξησης της κλίσης διέκοψαν τη λειτουργία του Πύργου και απαγόρευσαν την είσοδο σε επισκέπτες. 3 χρόνια μετά ξεκίνησαν οι εργασίες σχεδίου διάσωσης του μνημείου. Περίπου 860 τόνοι μολύβδου χύθηκαν στη βάση του προκειμένου ν’ αντισταθμίσουν την κλίση, ενώ 18 χαλύβδινοι τένοντες αγκίστρωσαν αυτό στο έδαφος δημιουργώντας έτσι μια ασφαλή ανάσχεση στον κίνδυνο κατάρρευσης. Παράλληλα σκάφτηκε το έδαφος της βόρειας πλευράς ώστε να μετατοπιστεί ο κατακόρυφος άξονας.

6. Ο πύργος του Nevyansk, Ρωσία




Ο πύργος του Nevyansk βρίσκεται στο κέντρο του Nevyansk και είναι το πιο γνωστό κτίριο της περιοχής. Χρηματοδοτήθηκε από τον Μέγα Πέτρο και χτίστηκε στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα από έναν διάσημο Ρώσο κατασκευαστή, τον Akinfiy Demidov. Το ύψος του πύργου είναι 57,5 μέτρα. Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις, η κλίση της κορυφής από τη βάση του είναι 2,20 μέτρα. Η ακριβής ημερομηνία της κατασκευής του πύργου είναι άγνωστη. Αναφέρεται πως χρονολογείται μεταξύ του 1721 και του 1745.

7. Huqiu Tower, Κίνα




Το Huqiu Tower ή η Παγόδα της Τίγρης του Λόφου είναι μια κινεζική παγόδα που βρίσκεται στην πόλη Suzhou της επαρχίας Jiangsu. Ο πύργος χτίστηκε την τελευταία περίοδο των Πέντε Δυναστειών (907-960 μ.Χ.). Ο πύργος έχει ύψος 47 μέτρα. Είναι ένα οχταγωνικό, επταώροφο κτήριο με μπλε τούβλα. Στα χρόνια που πέρασαν ο πύργος έχει σταδιακά γύρει λόγω των δυνάμεων της φύσης. Σήμερα, η απόσταση της κορυφής από τη βάση είναι 2,32 μέτρα. Το όλο κτήριο ζυγίζει περίπου 7.000 τόνους και υποστηρίζεται από εσωτερικούς τούβλινους κίονες. Ωστόσο, ο πύργος γέρνει περίπου 3ο λόγω των ρωγμών σε δύο κολώνες.

8. Ο πύργος του Μπουράνο, Ιταλία




Ο Πύργος του Μπουράνο ή η εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου βρίσκεται στο βενετικό νησί Μπουράνο. Η εκκλησία διαθέτει ένα κεκλιμένο καμπαναριό, στο οποίο οι ντόπιοι στοργικά αναφέρονται ως ο "μεθυσμένος" πύργος.

9. Ο πύργος στην Τορούν, Πολωνία




Είναι αναμφισβήτητα ο πιο διάσημος πύργο στην Τορούν. Ήταν ένας τυπικός οχυρωματικός πύργος, που χτίστηκε ως μέρος των τειχών της πόλης στα τέλη του 14ου αιώνα. Αρχικά, παρά τα θεμέλια του, δεν είχε τον μπροστινό τοίχο, γεγονός που διευκόλυνε στο να ανεβάζουν τα πυρομαχικά στους πιο πάνω ορόφους. Αυτό το δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο γέρνει ήδη από τον μεσαίωνα, πιθανώς λόγω της αστάθειας του εδάφους και από τότε αυξάνεται η κλίση του. Ο 15 μέτρων ύψους πύργος γέρνει σήμερα κατά 146 εκατοστά προς την πλευρά του δρόμου.

10. Oude Kerk, Ολλανδία




Η Oude Kerk (Παλιά Εκκλησία), με το παρατσούκλι Oude Jan (Παλιός Ιωάννης), είναι μια γοτθική προτεσταντική εκκλησία στο κέντρο της παλιάς πόλης του Delft στην Ολλανδία. Το πιο γνώριμο αξιοθέατο της είναι ένας 75μετρος, τούβλινος πύργος που γέρνει περίπου 2 μέτρα από την κατακόρυφο. Η Oude Kerk ήταν η κατοικία του διάσημου Ολλανδού καλλιτέχνη Γιοχάνες Βερμέερ, του ζωγράφου του πίνακα «Κορίτσι με μαργαριταρένιο σκουλαρίκι».

11. Ο πύργος της Μπεντούμ, Ολλανδία




Και ο πύργος της εκκλησίας του Μπεντούμ στην βόρεια Ολλανδία γέρνει περισσότερο από αυτόν της Πίζας. Έχει ύψος 35,7 μέτρα και γέρνει περίπου κατά 2,61 μέτρα. Αν είχαν το ίδιο ύψος, αυτό του Μπεντούμ θα έγερνε κατά 6 εκατοστά.

Πηγή