Ανθρώπινο γάλα από αγελάδες.

Στην προσπάθεια τους να κάνουν πιο θρεπτικό το αγελαδινό γάλα οι ερευνητές των Εργαστηρίων Αγροβιοτεχνολογίας του Αγροτικού Πανεπιστημίου της Κίνας, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιγκ Λι, εισήγαγαν με επιτυχία ανθρώπινα γονίδια σε 300 αγελάδες, οι οποίες στη συνέχεια παρήγαγαν «ανθρώπινο» γάλα.


Σύμφωνα με την κινεζική εργασία, που δημοσιέυθηκε στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τέλεγκραφ» και «Ντέιλι Μέιλ», οι Κινέζοι ερευνητές πιστεύουν ότι το γάλα που παρήγαγαν μπορεί να αντικαταστήσει το ανθρώπινο γάλα και εκτιμούν ότι σε περίπου μια δεκαετία θα διατίθεται στην αγορά.
Ωστόσο αναμένεται θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις ενάντιες στη βιοτεχνολογία και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, με κάποιες εκ των οποίων ήδη να έχουν εκφράσει αμφιβολίες τόσο για τη διατροφική ασφάλεια του νέου γάλακτος για τους ανθρώπους, όσο και για την μελλοντική υγεία των ίδιων των γενετικά τροποποιημένων αγελάδων.
Στον αντίποδα ο επικεφαλής της ομάδας των Κινέζων ερευνητών τόνισε ότι είναι δυνατό να «εξανθρωπιστεί» το αγελαδινό γάλα και επέμεινε ότι το μεταλλαγμένο γάλα είναι εξίσου ασφαλές με το γάλα από μη τροποποιημένα ζώα. Επίσης ανέφερε ότι το νέο γάλα έχει πιο έντονη γεύση, ενώ χωνεύεται ευκολότερα από το κανονικό αγελαδινό γάλα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Κινέζοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές κλωνοποίησης για να εισάγουν τα ανθρώπινα γονίδια στο DNA των αγελάδων ράτσας «Χολστάιν» και στη συνέχεια τα γενετικά τροποποιημένα έμβρυα εμφυτεύτηκαν σε παρένθετες μητέρες αγελάδες. Τελικά, προέκυψαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα, το οποίο περιέχει λυσοζύμη, μια ανθρώπινη πρωτεΐνη με αντιμικροβιακές ιδιότητες, η οποία υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο μητρικό γάλα. Επίσης, πάλι μέσω γενετικής τροποποίησης, δημιουργήθηκαν αγελάδες που παρήγαγαν γάλα που περιείχε δύο άλλες ανθρώπινες πρωτεΐνες, την λακτοφερίνη και την άλφα-λακταλβουμίνη. Παράλληλα, οι Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να αυξήσουν κατά  περίπου 20% την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λιπαρά.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου