Το χάδι στο σκύλο κάνει καλό στην υγεία.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Missouri, τα κουτάβια εγείρουν ορμόνες από το σώμα μας που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Οι ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν από τη συμβίωση ανθρώπων - σκύλων βοηθoύν τους ανθρώπους να... 



...αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και όσες διαταραχές προκύπτουν από το άγχος.

Λίγα λεπτά με ένα σκυλί αρκούν ώστε να απελευθερωθούν ορμόνες που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ευφορία, όπως η σεροτονίνη, η προλακτίνη και η οξυτοκίνη.

Επίσης, τα χάδια στο ζώο μας μειώνουν την ορμόνη του άγχους, την κορτιζόλη.

Στη νέα έρευνα, ελέγχθηκαν 50 ιδιοκτήτες σκύλων και 50 άνθρωποι που δεν είχαν σκύλο οι οποίοι κάθισαν σε ένα ήσυχο δωμάτιο για 15-40 λεπτά, με το σκύλο τους, με έναν φιλικό αλλά όχι δικό τους σκύλο και με ένα σκυλί-ρομπότ, που μελετάται αν είναι ωφέλιμο για παρέα στους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να φροντίσουν σωστά ένα ζωντανό ζώο.

 

Κάθε συνεδρία περιελάμβανε ήρεμο χάϊδεμα του ζώου και οι ερευνητές πήραν δείγμα αίματος από τους ανθρώπους και τους σκύλους, στην αρχή της συνεδρίας.

Παρακολουθούσαν επίσης την πίεση τους κάθε 5 λεπτά. Η πίεση των σκύλων έπεφτε μόλις κάποιος τα χάιδευε, ενώ η πίεση των ανθρώπων έπεφτε 10% σε 15-30 λεπτά αφότου άρχιζαν να χαϊδεύουν ένα ζώο.

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι τα επίπεδα σεροτονίνης αυξάνονται όταν ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με τον δικό του σκύλο αλλά αυξανόταν και κατά την επαφή με το σκύλο-ρομπότ.

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου