Τα βακτήρια έχουν όσφρηση.

Για πρώτη φορά μελέτη δείχνει ότι τα βακτήρια- από τις πιο απλές μορφές ζωής- διαθέτουν την αίσθηση της όσφρησης! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στη Βρετανία απέδειξαν ότι ένα βακτήριο που εντοπίζεται συχνά στο χώμα - Βacillus licheniformis - μπορεί να...





...οσφριστεί την αμμωνία στον αέρα η οποία εκλύεται όταν υπάρχει άφθονη τροφή γύρω. Ως σήμερα πιστευόταν ότι η συγκεκριμένη ικανότητα αποτελούσε «προνόμιο» μόνο πιο σύνθετων μορφών ζωής (ευκαρυωτικοί οργανισμοί).

Το νέο εύρημα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Βiotechnology Journal» δείχνει ότι τα βακτήρια διαθέτουν τέσσερις από τις πέντε αισθήσεις που διαθέτουν και οι άνθρωποι- αντιδρούν στο φως (αντιστοιχία με την ανθρώπινη όραση), αλλάζουν την έκφραση των γονιδίων τους όταν έρχονται σε επαφή με κάποια χημικά (αντιστοιχία με την αφή), αντιδρούν στα χημικά τα οποία τα ακουμπούν (αντιστοιχία με τη γεύση) αλλά και στα χημικά που βρίσκονται στον αέρα, όπως δείχνει η νέα μελέτη (αντιστοιχία με την όσφρηση).Τα βακτήρια χρησιμοποιούν τις «αισθήσεις» τους προκειμένου να ανιχνεύσουν χημικά που μαρτυρούν την ύπαρξη άλλων βακτηρίων ή «αντιπάλων» στον αγώνα για την ανεύρεση τροφής.
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου