Υπερ-μικροοργανισμοί στην Ανταρκτική.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη των 300 περίπου μικροοργανισμών που ανακάλυψε ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική. Από αυτούς οι 200 ανήκουν σε άγνωστα μέχρι σήμερα είδη οργανισμών ενώ πολλοί έχουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα αφού καταφέρνουν να επιβιώνουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. 



Την αποστολή οργάνωσαν επιστημονικοί φορείς και οργανισμοί της Χιλής.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση των οργανισμών που είναι γνωστοί με τον όρο "εξτρεμόφιλα" και μπορούν να επιβιώσουν είτε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είτε σε πολύ υψηλές, αντέχουν σε τοξικό περιβάλλον ή στην έκθεση σε υψηλή ακτινοβολία. 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οργανισμούς που καταφέρνουν να επιβιώνουν μέσα στους πάγους σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν και ορισμένα θερμόφιλα και υπερθερμόφιλα μικρόβια τα οποία ζουν μεν στους πάγους αλλά αν χρειαστεί μπορούν να επιβιώσουν και σε θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα ένα εξ αυτών μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες άνω των 95 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά τα μικρόβια θα πρέπει να αναπτύχθηκαν και να εξελίχθηκαν στην Ανταρκτική όταν επικρατούσαν εκεί πολύ διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. 



Βακτήρια που αντέχουν την ακτινοβολία

Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψή τους ήταν μια ομάδα άγνωστων μέχρι σήμερα βακτηρίων (ονομάστηκαν Deinococcus) τα οποία σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν θα πρέπει να καταγραφούν ως οι πιο ανθεκτικοί οργανισμοί στον πλανήτη. Τα βακτήρια αυτά ζουν σε βάθος 15 μέτρων κάτω από το μόνιμο στρώμα πάγου και όπως αποδείχτηκε από τις αναλύσεις μπορούν να εκτεθούν και να επιβιώσουν σε επίπεδα ακτινοβολίας γάμμα πέντε χιλιάδες φορές υψηλότερα από αυτά που έχει καταφέρει να αντέξει οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός στον πλανήτη! 

Επειδή όμως τέτοια επίπεδα ακτινοβολίας δεν έχει βιώσει ποτέ η Γη το πως ανέπτυξαν τέτοια αντίσταση και ανθεκτικότητα αυτά τα βακτήρια αποτελεί προς το παρόν μυστήριο για τους επιστήμονες. Μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι πρόκειται για βακτήρια που προέρχονται από το διάστημα.

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου