Οι σκάλες βοηθούν τον οργανισμό μας.

Ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό έχει το ανεβοκατέβασμα των σκαλιών, ακόμα και αν πολλές φορές το αποφεύγουμε και προτιμάμε την εύκολη λύση: το ασανσέρ ή τις κυλιόμενες σκάλες.


Το κατέβασμα μιας σκάλας, ειδικά όταν γίνεται συστηματικά, μπορεί να είναι ωφέλιμο στην υγεία του ανθρώπου αφού ανήκει στην ευεργετική κατηγορία της έκκεντρης άσκησης, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα τουεργαστηρίου Βιοχημείας της Άσκησης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά.Σε τι όμως μας βοηθά;

Κάποιος ο οποίος κατεβαίνει καθημερινά μερικές σκάλες έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (δηλαδή την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε ενώ καθόμαστε ήρεμοι) κατά 5% και κατά 10% τηνκατανάλωση θερμίδων που προέρχονται από την καύση λιπών. Επιπλέον μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας τα επίπεδα σακχάρου.



Η ευεργετική επίδραση των σκαλιών δε σταματά εδώ: Μπορεί ακόμη να μεταβάλλει το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τις τιμές των τριγλυκεριδίων κατά 13%, της χοληστερόλης κατά 9%, της "κακής"χοληστερόλης (LDL) κατά 16% και αυξάνοντας τις τιμές της "καλήςχοληστερόλης (HDL) κατά 9%.
Τα παραπάνω συμπεράσματα στηρίχθηκαν σε ασκούμενους οι οποίοι έκαναν άσκηση 30 λεπτών τηνεβδομάδα σ' ένα ισοκινητικό μηχάνημα, για ένα χρονικό διάστημα 2 μηνών.

Οι σκάλες κάνουν καλό και σε παράγοντες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Πιο συγκεκριμένα καταγράφτηκε βελτίωση των επιπέδων μιας αντιοξειδωτικής ουσίας του οργανισμού, της γλουταθειόνης, αλλά και μείωση των δεικτών που σχετίζονται με την αλλοίωση των πρωτεϊνών και των λιπιδίων.
Πολλοί αποφεύγουν τις σκάλες επειδή θεωρούν πως “πιάνονται”. Αν και αυτό είναι αλήθεια, αυτό το φαινόμενο είναι παροδικό και ο μυς προσαρμόζεται απόλυτα σε μια ενδεχόμενη επανάληψη της ίδιας μορφής έκκεντρης άσκησης (όπως είναι το κατέβασμα των σκαλιών).

Οι έρευνες θα συνεχιστούν χρησιμοποιώντας την έκκεντρη μορφή άσκησης για να δουν κατά πόσο μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμη και σε άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπου.

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου