Οι μαύρες τρύπες μπορεί να κρύβουν εξωγήινους.

Οι μαύρες τρύπες του διαστήματος, όπως όλοι ξέρουμε, καταπίνουν το οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους. Όλα τα αντικείμενα που πέφτουν στην παγίδα των μαύρων τρυπών χάνονται στην “αιώνια λήθη”. Όλα; “΄Οχι” απαντά ο Βιατσέσλαβ Ντοκουτσάεβ, επιστήμονας του Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας.

Ο Ρώσος επιστήμονας ανέπτυξε μια καινούρια θεωρία, η οποία αναφέρει ότι ορισμένες μαύρες τρύπες μπορεί να έχουν μια πιο σύνθετη εσωτερική δομή, η οποία επιτρέπει  σε φωτόνια, σωματίδια ακόμη και σε πλανήτες να εκτελούν τροχιές στον πυρήνα των τρυπών χωρίς να χάνονται στην άβυσσο τους. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Μια μαύρη τρύπα είναι στην ουσία μια περιοχή του διαστήματος όπου η βαρύτητα είναι τόσο ισχυρή, που τίποτα δεν μπορεί να γλιτώσει, ούτε καν το φως.

Ωστόσο, οι κοσμολόγοι ξέρουν εδώ και κάποιο καιρό, ότι υπάρχουν περιοχές μέσα στις μαύρες τρύπες φορτισμένες και περιστρεφόμενες όπου αντικείμενα όπως τα φωτόνια μπορούν να επιβιώσουν σε σταθερά περιοδικές τροχιές. 

Ο Ντουκουτσάεβ λοιπόν μελέτησε αυτές τις τροχιές λεπτομερώς και διερεύνησε τη δυναμική τους. 

Ένα από τα προβλήματα που αρχικά φαινόταν ότι θα κατέστρεφε κάθε ευκαιρία ένδειξης πλανητικών τροχιών μέσα σε μια μαύρη τρύπα ήταν ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι διαστάσεις του χώρου και του χρόνου. 

Είναι γνωστό ότι ένα άτομο που περνά μέσα από μια μαύρη τρύπα φτάνει σε μια περιοχή όπου η ακτινική διάσταση μετατρέπεσαι σε “χρονική” και όχι σε “χωροταξική”.

Οι συμβατικές τροχιές είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές. 

Ωστόσο, όταν ταξιδεύει πιο “βαθιά” το αντικείμενο, υπάρχει άλλος ένας ορίζοντας όπου οι διαστάσεις αλλάζουν ξανά. Πρόκειται για το επονομαζόμενο ορίζοντα Cauchy και εδώ είναι που ο ρώσος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι  μπορούν να υπάρξουν οι πλανήτες. 

Ο Ντουκουτσάεβ υπολογίζει ότι οι σταθερές τροχιές έχουν μια πλούσια δομή και επιπλέον θα φωτίζονται έντονα από τη βαρυτική ανωμαλία αλλά και τα φωτόνια που παγιδεύονται στην ίδια τροχιά. 

Και εδώ εγείρεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα: 

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορεί ένας πλανήτης σε μια τέτοια τροχιά να υποστηρίξει τις σύνθετες χημικές αντιδράσεις που θα επιτρέψουν την ύπαρξη και την εξέλιξη της ζωής; 

Ο Ντοκουτσάεβ λέει ξεκάθαρα “ναι”. 

“Ανεπτυγμένοι πολιτισμοί μπορούν με ασφάλεια να ζήσουν μέσα σε μια μαύρτη τρύπα, χωρίς να είναι ορατοί από κανέναν”, 
λέει ο ρώσος επιστήμονας. 

Βέβαια, ένας τέτοιος πολιτισμός θα έπρεπε να ζήσει σε συνθήκες ακραίες, όπως τεράστιες παλιρροϊκές δυνάμεις και τεράστια πυκνότητα ενέργειας, που δημιουργούνται σε αυτές τις σταθερές τροχιές καθώς παγιδεύονται τα φωτόνια. 

Δηλαδή με πιο απλά λόγια τι μας λέει; 

Ότι οι μαύρες τρύπες μπορεί να κρύβουν εξωγήινη ζωή...! 

Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου