Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Πόσο ασφαλής είναι η σύνδεσή σας;

Τελικά, πόσο ασφαλείς είναι οι πληροφορίες που ανταλλάσουμε μέσω Διαδικτύου; Με μερικά απλά βήματα μπορείτε να ελέγξετε την ασφάλεια του router σας. Router είναι αυτό το κουτάκι με τα μικρά λαμπάκια που σας έδωσε ο πάροχός σας και φροντίζει να μοιράζει τη σύνδεση ενσύρματα και ασύρματα στο γραφείο ή το σπίτι σας. 




Είναι 3 οι περιοχές που μπορούν να έχουν κενά ασφαλείας: Το Διαδίκτυο, ή ό,τι περνά από το καλώδιο του τηλεφώνου που συνδέεται στο router σας, το εσωτερικό σας δίκτυο, ειδικά όταν πρόκειται για ασύρματο δίκτυο και τέλος ο ίδιος ο υπολογιστής σας.


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο - Η σύνδεσή σας και ο έξω κόσμος

Όλα τα μοντέρνα router έχουν ενσωματωμένο Τείχος Προστασίας. Συχνά, ανοίγουμε μια θύρα στο router μας για να παίξουμε κάποιο παιχνίδι ή για να δουλέψουν τα torrents και άλλα προγράμματα file sharing. Ο Steve Gibson από το Gibson Research Corporation έχει αναπτύξει μια εφαρμογή που τεστάρει το router μας για κενά ασφαλείας. Πατήστε εδώ για να πάτε στην ιστοσελίδα του Steve και να τρέξετε το τεστ. Στην πρώτη σελίδα πατάτε Proceed και στην επόμενη επιλέγετε ένα από τα τεστ, ιδανικά το All Service Ports. Θα δείτε την πρόοδο του τεστ και στο τέλος θα ενημερωθείτε για κενά ασφαλείας. Αν υπάρχουν ανοιχτές θύρες, είναι επειδή έχετε ανοίξει εσείς κάποια θύρα. Αν δεν το έχετε κάνει εσείς, τότε έχετε πρόβλημα


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο - Εσωτερικά κενά ασφαλείας

Όλοι οι υπολογιστές στο γραφείο ή το σπίτι σας που χρησιμοποιούν την ίδια σύνδεση στο Διαδίκτυο, είναι δικτυωμένοι και μεταξύ τους, ακόμα και αν δεν το γνωρίζετε αυτό. Όταν όλοι οι υπολογιστές συνδέονται ενσύρματα, μπορείτε να ξέρετε ακριβώς τι υπάρχει στο δίκτυο σας. Η κατάσταση αλλάζει όταν έχετε ενεργοποιημένο και το WiFi στο router σας, μια πολύ κοινή πρακτική στις μέρες μας. Όταν πάμε σε κάποιο πελάτη και ζητάμε να συνδεθούμε ασύρματα στο Διαδίκτυο, συχνά μας απαντάνε πως «Ο κωδικός για το ασύρματο αναγράφεται κάτω από το router μας». Αυτή είναι μια φράση που ειλικρινά δε θέλουμε να ακούσουμε ποτέ ξανά. Όταν χρησιμοποιείτε τον εργοστασιακό κωδικό ασφαλείας στο ασύρματο δίκτυο σας, ανοίγετε διάπλατα την πόρτα σε πιθανούς εισβολείς.

Δυστυχώς υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το Greek WPA Finder για Android, που «σπάνε» ασύρματα δίκτυα δοκιμάζοντας έτοιμους εργοστασιακούς κωδικούς. Οποιοσδήποτε μπορεί να εγκαταστήσει και να τρέξει μια τέτοια εφαρμογή, χωρίς να είναι απαραίτητα hacker και τελικά να βρεθεί μέσα στο εταιρικό σας δίκτυο! Με άλλα λόγια, απενεργοποιούμε το WiFi εκτός αν είναι απαραίτητο. Σε αυτή την περίπτωση, αλλάζουμε τον εργοστασιακό κωδικό ασφαλείας και διαλέγουμε έναν νέο, ισχυρό κωδικό.


Ασφάλεια στο Διαδίκτυο - Καθαρός υπολογιστής

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή που σέρνεται απαράδεκτα επειδή έχει αρπάξει 500 διαφορετικές μολύνσεις, τη στιγμή που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν προγράμματα ασφαλείας. Παλιότερα, μια εφαρμογή AntiVirus μπορούσε να εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία του υπολογιστή σας. Σήμερα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι απειλές από το Διαδίκτυο και οι τρόποι που μπορεί κάποιος να εισέλθει στον υπολογιστή μας. Για επιχειρήσεις, δε συνιστούμε τη χρήση δωρεάν εφαρμογών.

Ενώ είναι απαραίτητη, μια εφαρμογή AntiVirus δεν είναι αρκετή πλέον. Χρειάζεστε επίσης μια εφαρμογή AntiMalware που ελέγχει για μολύνσεις πέρα από ιούς. Δεν θα κατονομάσουμε τις διάφορες απειλές που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο σας, αλλά θα σας προτείνουμε κάποιες δωρεάν εφαρμογές για να διατηρείτε τον υπολογιστή σας ασφαλή. Το AVG Free είναι ένα ελαφρύ δωρεάν και αξιόπιστο AntiVirus που προστατεύει εκατομμύρια υπολογιστές ανά τον κόσμο, εδώ και χρόνια. Συμπληρώστε την προστασία σας με το MalwareBytes, μια φοβερή δωρεάν εφαρμογή την οποία εμπιστευόμαστε και μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου