Μία εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονος πριν γίνει εμφανής στην αξονική τομογραφία ανέπτυξαν επιστήμονες από τη Σκωτία.
Η εξέταση δοκιμάζεται σε 12.000 εθελοντές, ηλικίας 50 έως 75 ετών, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο είτε επειδή είναι ή υπήρξαν μανιώδεις καπνιστές επί τουλάχιστο 20 χρόνια είτε επειδή έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα.
Οι εθελοντές έχουν χωρισθεί σε δύο ομάδες. Όσοι ανήκουν στην πρώτη ομάδα υποβάλλονται στην ερευνητική αιματολογική εξέταση, ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούν τις καθιερωμένες συστάσεις για τη φροντίδα της υγείας τους.
Η εξέταση αποκαλείται Early CDT-Lung και βασίζεται στη λήψη δείγματος αίματος, στο οποίο αναζητώνται ορισμένα αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα σε αντίδραση στην ανάπτυξη ενός όγκου.
Από τους 6.000 εθελοντές που υποβλήθηκαν στην ερευνητική εξέταση, οι 207 διαπιστώθηκε ότι είχαν ύποπτα επίπεδα αντισωμάτων και ύποπτους όζους στον πνεύμονα.
Στους 16 από αυτούς έχει ήδη επιβεβαιωθεί η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα με αξονική τομογραφία, με τους 12 από αυτούς τους ασθενείς να έχουν καρκίνο πολύ αρχικού σταδίου.
Οι ασθενείς έχουν αρχίσει θεραπεία και η πρόγνωσή τους είναι πολύ καλή, είπαν οι ερευνητές στο χειμερινό συνέδριο της Βρετανικής Θωρακικής Εταιρείας (BTSwinter 2016) που διεξάγεται στο Λονδίνο.
Αν και η έρευνα συνεχίζεται, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εξέταση έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει καρκινικούς όγκους οι οποίοι δίχως αυτήν θα παρέμεναν επί χρόνια κρυφοί και θα αναπτύσσονταν ανενόχλητοι.
«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία πολύ σοβαρή και απειλητική για τη ζωή ασθένεια, με τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας να είναι βέλτιστες όταν ανιχνεύεται όσο το δυνατόν νωρίτερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Στιούαρτ Σέμπρι, λέκτορας Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Νταντή.
«Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να βρούμε έναν τρόπο να τον εντοπίζουμε πριν εκδηλώσουν οι ασθενείς το παραμικρό σύμπτωμα, διότι όταν αρχίσουν τα συμπτώματα ο καρκίνος είναι πια προχωρημένος».
Οι ερευνητές θα συνεχίσουν για μία διετία την παρακολούθηση των εθελοντών τους για να δουν αν η εξέταση μπορεί να μειώσει τη συχνότητα του προχωρημένου καρκίνου του πνεύμονα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου