Χορτοφαγική διατροφή: Ποια είναι τα οφέλη της

Αν η διατροφή μας είναι βασισμένη στις φυτικές τροφές, πολλές είναι οι μελέτες που έχουν αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε μικρότερο κίνδυνο για προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ορισμένα είδη καρκίνων.


Η χορτοφαγική και η vegan διατροφή μπορούν να υιοθετηθούν σε κάθε στάδιο της ζωής μας, από τη βρεφική ηλικία, μέχρι και τα γηρατειά, δηλώνουν οι συγγραφείς της καινούριας έρευνας από το Academy of Nutrition and Dietetics. Οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτή τη διατροφή καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα γλυκά και αλμυρά επεξεργασμένα σνακ, και μικρότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

Το σημαντικό κομμάτι είναι να είμαστε σίγουροι πως, αν ακολουθήσουμε χορτοφαγική διατροφή, είναι σωστά προγραμματισμένη και ισορροπημένη. Οποιοδήποτε πλάνο διατροφής δεν προγραμματίζεται σωστά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μας. Το ότι η διατροφή μας μπορεί να έχει ως βάση τις φυτικές τροφές, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι υγιεινή. Για παράδειγμα, πολλά προϊόντα ζαχαροπλαστικής, μπισκότα, τηγανιτά και αλμυρά φαγητά μπορεί να είναι vegan, αλλά να έχουν πολύ μικρή διατροφική αξία.

Ειδικά για τα άτομα μικρότερης ηλικίας που ακολουθούν αυτή τη διατροφή, ο προγραμματισμός είναι πολύ σωστός, ώστε τα γεύματα να περιέχουν αρκετό σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β-12 και, για ορισμένους, ασβέστιο και βιταμίνη D.

Μια σωστή vegan διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Μπορεί να είναι διατροφικά επαρκής και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων.

Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη που μπορεί να έχει η διατροφή αυτή είναι ότι όσοι την ακολουθούν έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σχέση με τους ενήλικες που καταναλώνουν κρέας. Η vegan διατροφή, συγκεκριμένα, που δεν αποκλείει μόνο το κρέας, αλλά και τα ζωικά προϊόντα όπως το γάλα, τα αυγά και το μέλι, έχει συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που υιοθετούν την vegan διατροφή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη μέχρι και κατά 62%, τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 35% και τις πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο έπειτα από μία καρδιακή προσβολή κατά 33%. Ταυτόχρονα, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας ελαττώνεται κατά 29% και ο κίνδυνος για κάθε τύπου καρκίνο κατά 18%.

Οι άνθρωποι που υιοθετούν χορτοφαγική διατροφή έχουν μικρότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λιγότερες φλεγμονές και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με τους μη-χορτοφάγους.

Πρέπει να θυμίσουμε ξανά, όμως. Πάρα πολλές ουσίες είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας: επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, προσθήκες ζάχαρης, τρανς λιπαρά, αλάτι, και η λίστα συνεχίζεται… Μια διατροφή μπορεί να είναι υγιεινή ή βλαβερή, άσχετα από το αν είναι χορτοφαγική ή όχι. Το σημαντικό είναι να περιέχει όσο λιγότερες επεξεργασμένες τροφές γίνεται. Ένα παράδειγμα που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι αυτό της Μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φασόλια, αλλά και ψάρι, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο, που περιέχει επίσης γιαούρτι, τυρί και πουλερικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου