Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να μας δείχνουν ότι υπάρχουν τροφές που να μπορούν να προκαλέσουν την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Αυτό όμως που έχει αποδειχθεί είναι πως ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά της στα παιδιά.


Ζαχαρωτά

Τα ζαχαρωτά, οι καραμέλες και όλα τα γλυκά που περιέχουν πολλή ζάχαρη και χρωστικές (οι τούρτες, για παράδειγμα) μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα υπερκινητικότητας πολύ χειρότερα.


Αναψυκτικά

Αν το παιδί σας πάσχει από την διαταραχή, ίσως να ήταν έξυπνο να κόψετε εντελώς τα αναψυκτικά. Περιέχουν περιττή ζάχαρη, και η καφεΐνη τους μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπερκινητικότητας και απόσπασης προσοχής. Επιπλέον, μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι τα μικρά παιδιά που έπιναν τακτικά αναψυκτικά ήταν πιο πιθανά να επιδείξουν επιθετική ή αντικοινωνική συμπεριφορά.


Κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της διατροφής μας. Μερικές κατεψυγμένες μάρκες, όμως, μπορεί να περιέχουν τεχνητές χρωστικές, οπότε πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες.


Τα ενεργειακά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στα παιδιά, καθώς βγαίνουν όλο και περισσότερες μάρκες, με όλο και περισσότερες γεύσεις, και περιέχουν πολλά συστατικά που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας: ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά, τεχνητές χρωστικές, καφεΐνη όπως και άλλες διεγερτικές ουσίες.


Ψάρια και θαλασσινά

Τα ψάρια και τα θαλασσινά περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες ψευδαργύρου, και μακροπρόθεσμα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Ο υδράργυρος δεν μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από τον οργανισμό και, με τον καιρό, συσσωρεύεται στον εγκέφαλο, προκαλώντας συμπτώματα υπερκινητικότητας. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το ποια ψάρια και θαλασσινά είναι τα πιο ασφαλή για εσάς.

Να θυμάστε ότι πολλά παιδιά που πάσχουν από ευαισθησίες σε ορισμένες τροφές, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα της διαταραχής αν τα καταναλώσουν. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα φαγητά στα οποία ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει ευαισθησίες είναι το γάλα, η σοκολάτα, η σόγια, τα αυγά, τα φασόλια, το καλαμπόκι, οι ντομάτες, τα σταφύλια και τα πορτοκάλια. Αν υποψιάζεστε ότι κάποια διατροφική ευαισθησία επιδεινώνει τα συμπτώματα του παιδιού σας, μιλήστε με τον γιατρό σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου