Η Κίνα βάζει «πλώρη» για τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Τη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, δηλαδή το τμήμα του φεγγαριού που παραμένει πάντοτε αόρατο από τη Γη, θέλει να εξερευνήσει η Κίνα.






Σύμφωνα με τo κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, η αποστολή προγραμματίζεται για το 2018, με στόχο η χώρα να γίνει η πρώτη που θα προσεδαφίσει ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου της Γης.

Αφότου προσεδαφισθεί, το ρομπότ θα χαρτογραφήσει την περιοχή, ενώ επίσης θα μελετήσει τη γεωλογία της. Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της αποστολής να συλλεχθούν δείγματα του σεληνιακού εδάφους, τα οποία θα μεταφερθούν στη Γη για ανάλυση.

Σύμφωνα με τις κινεζικής αρχές, η μελέτη της σκοτεινής πλευράς θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πληρέστερα τον τρόπο σχηματισμού της Σελήνης. Επίσης, με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για την εξέλιξή της.

Αν και αναφέρεται ως σκοτεινή πλευρά, αυτό δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο τμήμα του φεγγαριού δεν φωτίζεται από τις ακτίνες του Ήλιου. Αντίθετα, με τον συγκεκριμένο όρο αποδίδεται το γεγονός ότι παραμένει πάντοτε αθέατο από τη Γη, λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται παλιρροιακό κλείδωμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο χρόνος για μία πλήρη περιφορά της Σελήνης γύρω από τη Γη είναι ίσος με το διάστημα που χρειάζεται ο δορυφόρος για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του. Το αποτέλεσμα είναι το φεγγάρι να εμφανίζει πάντοτε την ίδια πλευρά του προς τον πλανήτη μας.

Όπως είναι φυσικό, αυτό το αθέατο τμήμα καλυπτόταν από ένα μυστήριο για τον άνθρωπο, αφού θα μπορούσε να το παρατηρήσει μόνον από τις φωτογραφίες ενός διαστημόπλοιου που θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά το 1959, από το σοβιετικό σκάφος Luna 3.

Η Κίνα έχει ήδη στείλει στη «φωτεινή» πλευρά της Σελήνης ένα ρομπότ, το Jade Rabbit, στο πλαίσιο της αποστολής Chang'e-3. Αν και το ρομπότ προσεδαφίσθηκε με επιτυχία, στην πορεία αντιμετώπισε αρκετά τεχνικά προβλήματα.

Πάντως, τα διαστημικά σχέδια της χώρας δεν σταματούν στην εξερεύνηση του δορυφόρου της Γης. Έτσι, τον περασμένο Αύγουστο έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά σχέδια του ρομποτικού οχήματος εξερεύνησης και σκάφους προσεδάφισης, τα οποία προορίζει για τον Άρη, με ορίζοντα εκτόξευσης το 2020.

Επίσης, στοχεύει να αναπτύξει έναν διαστημικό σταθμό, ο οποίος όπως ο ISS θα περιφέρεται μόνιμα γύρω από τη Γη. Η εκτόξευση του κυρίως τμήματός του αναμένεται να γίνει το 2018, ενώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου