Νάνος γαλαξίας σκοτεινής ύλης τυλιγμένος σε ένα δακτύλιο Αϊνστάιν (video)

Το μυστήριο της σκοτεινής ύλης και η στρέβλωση του χωροχρόνου, είναι αποτυπωμένη σε αυτή την ιδιαίτερη εικόνα. Η σύνθετη εικόνα του βαρυτικού φακού SDP.81 δείχνει την παραμορφωμένη εικόνα απο το Hubble ALMA του μακρινού γαλαξία με (κόκκινα τόξα) και την οπτική εικόνα του κοντινού γαλαξία με (μπλε στο κέντρο). 



Οι αστρονόμοι ανέλυσαν τις στρεβλώσεις στον κύκλο, και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας σκοτεινός (σκοτεινής ύλης) νάνο γαλαξίας βρίσκεται σχεδόν 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά όπως αυτός αναπαριστάται με την λευκή κουκκίδα κάτω αριστερά στα όρια του SDP.81.

Το 2014, το τηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter / χιλιοστού Array (ALMA) στη Χιλή παρατηρεί μια εντυπωσιακή κοσμική ιδιορρυθμία. Δείχνει ένα μακρινό γαλαξία, στρεβλωμένο πέρα ​​από κάθε αναγνώριση, από το βαρυτικό πεδίο ενός γαλαξία, και προβλέπει ότι ο χωροχρόνος μπορεί να καμφθεί από την παρουσία ενός ισχυρού βαρυτικού πεδίου.

Η εικόνα του βαρυτικού φακού SDP.81 δείχνει την παραμορφωμένη εικόνα του Hubble ALMA από τον μακρινό γαλαξία με (κόκκινα τόξα), την οπτική εικόνα του κοντινού γαλαξία με (μπλε στο κέντρο) και την πιθανή θέση του νάνου γαλαξία σκοτεινής ύλης (λευκή κουκκίδα κάτω αριστερά στα όρια του SDP.81). 


Στην περίπτωση αυτή, ο γαλαξίας είχε παρασυρθεί μπροστά από το πιο μακρινό γαλαξία που βρίσκεται περίπου 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, προκαλώντας το φως του μακρινού γαλαξία να κατευθυνθεί γύρω απο τον στρεβλωμένο χωροχρόνο. Το αποτέλεσμα ήταν ένας σχεδόν τέλειος κύκλος γαλαξιακού φωτός, που συνέλαβε το ALMA και αποτελεί ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα βαρυτικού εστιασμού.

Ο βαρυτικός εστιασμός είναι κοινός με τις παρατηρήσεις του σύμπαντος, όπου μεγάλοι γαλαξίες και γαλαξιακά σμήνη κάμπτουν το χωροχρόνο σαν ένα εύπλαστο φύλλο καουτσούκ, δημιουργώντας συχνά ένα καθρέφτη, που διαστρεβλώνει τα σχήματα των μακρινών γαλαξιών και το φως τους έχει κάνει μια διαδρομή μέσα από την σύγχυση του χωροχρονικού τοπίου.

Ο βαρυτικός εστιασμός δημιουργεί το γνωστό φαινόμενο στην αστρονομία του βαρυτικού φακού ή δακτυλίου Αϊνστάιν όπου η ισχυρή βαρύτητα ενός πιο κοντινού αντικειμένου παραμορφώνει το φως από ένα πολύ πιο μακρινό αντικείμενο. Λειτουργεί σαν το φακό σε ένα τηλεσκόπιο, ή ακόμα και ένα ζευγάρι γυαλιά, όπου η μάζα του γυαλιού του φακού κατευθύνει το εισερχόμενο φως κατά τέτοιο τρόπο ώστε το μακρινό αντικείμενο να μεγεθύνεται.

Το τηλεσκόπιο ALMA θα αποτελείται από 66 ξεχωριστές κεραίες όταν ολοκληρωθεί. Η εγκατάσταση
βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, σε υψόμετρο 5,000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.


Μερικές φορές, η ευθυγράμμιση μπορεί να είναι τόσο τέλεια ώστε το φως του μακρινού γαλαξία μπορεί να στρεβλωθεί γύρω από το συμμετρικό γαλαξία, δημιουργώντας ένα δαχτυλίδι που μοιάζει με μια φλόγα κεριού που περνά πίσω από ένα μεγεθυντικό φακό.





Επιμελείται ο Μπίλης [Planitikos Team]

Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου