Τελομεράση στην αντιγύρανση και τον καρκίνο

Ο Δρ. Ιωάννης Τολιόπουλος, Μοριακός Βιολόγος, Φυσιολόγος, Post Doc, Βιοανοσολόγος της Αναπαραγωγικής Ιατρικής, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η τελομεράση και ποια η σχέση της με την αντιγήρανση και τον καρκίνο. 





Στη σημερινή εποχή γίνεται πολύς λόγος για την επάρατη νόσο αλλά και για βιολογικούς δείκτες που συνεισφέρουν στην εργαστηριακή απόδειξη της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας του σύγχρονου ανθρώπου, Ένας από αυτούς τους σημαντικούς δείκτες είναι και η τελομεράση, ένα ένζυμο που είναι ο κύριος ρυθμιστής του μήκους του τελομερούς του ανθρώπινου χρωμοσώματος1,2.  
        
Ο J. Muller και η Barbara Mc Clintoc περιέγραψαν τα τελομερή στις αρχές του 1930 (σύνθετη ονομασία από τη λέξη «τέλος» και «μέρος») σαν προστατευτική ασπίδα του γενετικού κώδικα (DNA), που είναι η τελική απόληξη του κάθε άκρου των χρωμοσωμάτων μας.  Η παντελής έλλειψη του τελομερούς οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο3.  Η σημασία των βιολογικών αυτών δεικτών είναι πολύ μεγάλη αν σκεφτεί κανείς ότι πρόσφατα στο 2009 απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ της Ιατρικής σε τρεις επιστήμονες (Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider and Jack W. Szostak) για τις σημαντικές μελέτες τους ως προς τη δομή, λειτουργία και τις επιπτώσεις της τελομεράσης και των τελομερών στο κύτταρο4.
        
Σήμερα, πάρα πολλοί ερευνητές προσπαθούν να διαλευκάνουν τα μυστικά της τελομεράσης και πιστεύουν ότι ο ρόλος της είναι σημαντικός στον καρκίνο και στην αντιγήρανση. Η τελομεράση εργάζεται συντηρώντας και επισκευάζοντας τα μήκη των τελομερών των χρωμοσωμάτων προσθέτοντας επαναλαμβανόμενα μικρά τμήματα DNA ώστε να προλάβει την καταστροφή και απώλεια του γενετικού υλικού κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης.  
        
Στα εμβρυϊκά αρχέγονα κύτταρα (embryonic stem cells) και άλλα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται συχνά, η τελομεράση είναι πολύ ενεργής, αλλά σχεδόν πλήρως ανενεργής στα φυσιολογικά ενήλικα κύτταρα και έτσι δεν μπορεί να προλάβει τους κινδύνους της συνεχούς εκφύλισης.  Όμως, στα καρκινικά κύτταρα η ικανότητα ενεργοποίησης της τελομεράσης συχνά επανακτάται.


Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η συχνή άσκηση και η υγιής δίαιτα μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης, που πιστεύεται ότι προστατεύει από την κυτταρική γήρανση. Ο καθηγητής Dean Ornish και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια μελέτη στο Ινστιτούτο της προληπτικής ιατρικής της Καλιφόρνιας των Η.Π.Α. για να διαπιστώσουν εάν κατά τη διάρκεια έντονων αλλαγών τρόπου ζωής θα προκαλούνταν αύξηση της δράσης της τελομεράσης σε περιφερικά μονοπύρηνα κύτταρα (PBMC).  Οι 24 συμμετέχοντες έλαβαν μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, συμπληρώματα βιταμινών και λιπαρά ψαριών, και ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης περιλαμβάνοντας γυμναστική, έλεγχο του στρες, τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις αναπνοής.  Τα αποτελέσματα έδειξαν μια αύξηση της τελομεράσης κατά μέσο όρο 29%. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αύξηση αυτή της τελομεράσης συνδέθηκε και με μείωση στην «κακή χοληστερίνη» LDL και στην ψυχολογική εξάντληση5.
        

H αποκάλυψη των μυστικών της τελομεράσης στην αντιγήρανση και στο καρκίνο
    
Από την άλλη μεριά, η τελομεράση αποδείχθηκε ότι εμπλέκεται στη δραστηριότητα των καρκινικών κυττάρων και στο 90 % των καρκινικών όγκων, αλλά μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της δομής του ενζύμου παραμένει ένα μυστήριο.  Εξαιτίας αυτού, «η τελομεράση θεωρείται ευρύτερα ο πρώτος στόχος για την ανάπτυξη καινούργιων θεραπειών εναντίων του καρκίνου», πιστεύει ο αναπληρωτής καθηγητής Μανώλης Σκορδαλάκης, στο Ινστιτούτο Wistar της Φιλαδέλφιας των Η.Π.Α.  Σε μελέτες που πραγματοποίησε ο καθηγητής διαπίστωσε ότι η τελομεράση εκτός από το ρόλος της στον καρκίνο, αποτελεί σημαντικό παράγοντα και στην αντιγήρανση.  
        
Όταν η τελομεράση είναι αδρανής, όπως συμβαίνει στα περισσότερα ενήλικα κύτταρα, τα κύτταρα γίνονται ασταθή και πεθαίνουν στο τέλος.  Αλλά, όταν ενεργοποιείται η τελομεράση τα κύτταρα συνεχίζουν την διαίρεσή τους και την επιβίωσή τους. Για αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι συντηρώντας την τελομεράση κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινούργιες αντιγηραντικές θεραπείες. 
        
Ο καθηγητής Σκορδαλάκης και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα γονίδιο από σκαθάρια το οποίο θα μπορούσε να παράγει μεγάλες ποσότητες τελομεράσης σε σταθερό ρυθμό.  Στη μελέτης τους, διαπίστωσαν ότι το γονίδιο από τα σκαθάρια μπορούσε να εκφράσει την τελομεράση στις απαραίτητες ποσότητες και αυτό ήταν μια σημαντική ανακάλυψη. Έπειτα, χρησιμοποιώντας κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ, οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν καλύτερα την τρισδιάστατη δομή της ενεργής περιοχής της τελομεράσης, το οποίο είναι σημαντικό επίτευγμα για περαιτέρω μελέτες βασισμένες στο ενεργό κομμάτι της τελομεράσης6. 
                
Για τους παραπάνω λόγους, η εξέλιξη της έρευνας στην τελομεράση αναμένεται να είναι ραγδαία αν αναλογιστούμε ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα και άλλα κύτταρα που έχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται συχνά. Επιπλέον, και στη χώρα μας ή οποία είναι πλούσια σε φυτική βλάστηση, θα μπορούσε να γίνει διερεύνηση επιπέδων τελομεράσης στον τομέα της αντιγήρανσης χρησιμοποιώντας τον φυσικό της πλούτο.  Δηλαδή, θα μπορούσαν να διερευνηθούν ποια από τα εκχυλίσματα φυτών ενεργοποιούν και σταθεροποιούν τα επίπεδα της τελομεράσης στα κύτταρα έτσι ώστε να αυξάνεται το επίπεδο της επιβίωσης του ανθρώπινου οργανισμού στον πλανήτη.     
        

Βιβλιογραφία
        
1. Blasco MA. Mammalian telomeres and telomerase: why they matter for cancer and aging. Eur J Cell Biol. 2003;82:441-446. 
2. Shay JW, Zhou Y, Hiyama E, et al. Telomerase and cancer. Hum Mol Gen. 2001;10:677-685.
3. Greider CW, Blackburn EH. Telomeres, telomerase and cancer. Sci Am. 1996;2:92-97.
4. http://biology.suite101.com/article.cfm/telomeres_and_telomerase_in_biology#ixzz0fE9jhdjv
5. Ornish D, Lin J. Deubenmier J, Weidner G, Epel E, Kemp C, Magbanua MJM, Marlin R, Yglecias L, et al. Increased telomerase activity and comprehensive lifestyle changes: a pilot study. The Lancet Oncology. Early Online Publication, September 2008. DOI:10.1016/S1470-2045(08)70234-1.
6. Skordalakes E. Telomerase structure paves the way for new cancer therapies. Future Oncol. 2009 Mar;5(2):163-7. Review.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου