Πόσο αλκοόλ είναι ασφαλές: τα όρια ημερήσιας κατανάλωσεις

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητες αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Η κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με εμφάνιση νοσημάτων όπως αλκοολική γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, κίρρωση του ήπατος, αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, κακοηθών νεοπλασμάτων και ψυχιατρικών διαταραχών.


Ωστόσο, παρά την επιστημονική ομοφωνία ότι το αλκοόλ βλάπτει, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το πόσο είναι το «πολύ» αλκοόλ, καθώς παρατηρούνται τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών, όσον αφορά το τι θεωρείται ασφαλές, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, οι περισσότερες χώρες έχουν προτιμήσει να αποφύγουν το ζήτημα και να μην εκδώσουν κάποια σύσταση με συγκεκριμένο «πλαφόν» στην κατανάλωση αλκοόλ. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με πολλές μελέτες, οι γυναίκες δεν πρέπει να μείνουν πάνω από μια μερίδα αλκοόλ τη μέρα, ενώ οι άνδρες δύο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως «στάνταρντ» μερίδα τα δέκα γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, συστήνοντας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες να μην ξεπερνούν τα δύο ποτά τη μέρα, άρα τα 20 γραμμάρια αλκοόλ. Οι περισσότερες χώρες του πλανήτη όμως δεν ακολουθούν αυτό τον ορισμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κρις Χάμφρις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Addiction" (Εθισμός), εξέτασαν στοιχεία από 75 χώρες και διαπίστωσαν ότι, από αυτές, λιγότερες από τις μισές (37) διέθεταν κάποιο επίσημο όριο ή κανονισμό για το τι πρέπει να θεωρείται «στάνταρντ» μερίδα και άρα εντός ορίων κατανάλωση αλκοόλ. Όμως και αυτές ακόμη εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, της τάξης έως του 250%.

Έτσι, ως μερίδα ποτού θεωρούνται τα οκτώ γραμμάρια αλκοόλ στη Βρετανία και στην Ισλανδία, ενώ στην Αυστρία η «στάνταρντ» μερίδα είναι σχεδόν τριπλάσια (40 γραμμάρια). Ένα ποτό οκτώ γραμμαρίων αλκοόλ ισοδυναμεί με 250 ml μια μπύρας με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ, με 76 ml κρασιού με περιεκτικότητα 13% σε αλκοόλ και με 25 ml ποτού με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα κ.α.).

Στη Χιλή μπορεί να πιεί κανείς 56 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα και, παρόλα αυτά, θεωρείται ότι είναι πότης χαμηλού κινδύνου, ενώ η Ισλανδία θεωρεί χαμηλό κίνδυνο, αν κανείς δεν ξεπερνά τα δέκα γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως.



Νέες, εξαιρετικά αυστηρές οδηγίες για το αλκοόλ εξέδωσε το Βρετανικό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με αυτές δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ και οποιαδήποτε ποσότητα καταναλώνεται συστηματικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Η γενική σύσταση είναι άνδρες και γυναίκες να μην υπερβαίνουν τις 14 μικρομερίδες αλκοόλ την εβδομάδα.Το όριο αυτό επελέγη επειδή με αυτή την ποσότητα ο κίνδυνος θανάτου από σχετιζόμενα με το αλκοόλ αίτια είναι 1%, όσος δηλαδή και με άλλες καθημερινές δραστηριότητες, όπως η οδήγηση.

Οι 14 μικρομερίδες αντιστοιχούν σε επτά ποτηράκια κρασί ή σε πέντε μπουκάλια μπύρα με περιεκτικότητα 5% σε αλκοόλ ή σε 14 «σφηνάκια» από δυνατά ποτά. 

Τα ποτά αυτά δεν πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα αλλά σκόρπια μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο οι μισές μέρες της εβδομάδας θα πρέπει να είναι ελεύθερες αλκοόλ.

Στις εγκύους συνιστάται να μην καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ.

Οι νέες οδηγίες αποτελούν την πρώτη πλήρη ανασκόπηση του αλκοόλ από το 1995, παρότι το 2007 και το 2009 είχαν εκδοθεί μεμονωμένες συστάσεις για την εγκυμοσύνη και τους νέους.

Οι οδηγίες του ’95 συνιστούσαν έως 2 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και έως 3 για τους άνδρες, αλλά ο όρος «ημερήσια πρόσληψη» έχει διαγραφεί από τις νέες υπό τον φόβο ότι υποδηλώνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα εάν κάποιος πίνει καθημερινά αλκοόλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου